Απογειώνεται το 5G: Ποιοι θα θησαυρίσουν από τις νέες κεραίες 5G, πόσα παίρνει το Δημόσιο

Πότε μπαίνει στην τελική ευθεία η ανάπτυξη του δικτύου με νέες κεραίες 5G και πόσα θα εισπράξει το Δημόσιο;

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την προκήρυξη των συχνοτήτων ανάπτυξης του δικτύου κεραιών 5G.

Η ανάπτυξη των κεραιών 5G θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 367,319 εκατ. ευρώ, εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέο παίχτη. Ως εκ τούτου, εκτός απρόοπτου, στη δημοπρασία θα συμμετέχουν οι Cosmote, Vodafone και Wind.

Για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του τεύχους προκήρυξης, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναμένει μια Υπουργική Απόφαση και την υπογραφή της σύμβασης Rural – ΚτΠ Α.Ε. (Κοινωνία της Πληροφορίας).

Η Υπουργική Απόφαση αφορά την τροποποίηση του δικαιώματος της Digea στα 700 MHz (Ψηφιακό Μέρισμα 2) και σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ (πιθανότατα σήμερα Δευτέρα).

Η σύμβαση Rural – ΚτΠ Α.Ε. τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορά τη νέα χωροθέτηση των συχνοτήτων των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων (ΔΑΔ) ώστε να εξασφαλίζονται συνεχόμενα φασματικά τμήματα τόσο για Rural Connect όσο και για ανάπτυξη δικτύων 5G.

Το χρονοδιάγραμμα έχει μετακινηθεί λίγο (η προκήρυξη ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου), χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται σημαντικά η συνολική πορεία του.

Όπως εκτιμάται, εφόσον η δημοσιοποίηση του τεύχους προκήρυξης γίνει κοντά στην ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου, η δημοπρασία για τις συχνότητες θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, όπως είναι και ο στόχος.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανάλυσης τριών σεναρίων της ΕΕΤΤ σχετικά με την αναδιαμόρφωση των φασματικών περιοχών στη γεωγραφική Ζώνη 2, το κόστος μετακίνησης των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων από τις περιοχές ραδιοσυχνοτήτων 3.670-3.700 MHz και 3.770- 3.800 MHz στην περιοχή 3.410- 3.470 MHz, που αναφέρεται στο Παράρτημα Α (Τμήμα ΙV) του Τεύχους Προκήρυξης για τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400 – 3.800 MHz και 26 GHz, ανέρχεται σε 6.422.901 ευρώ.

Η τελική μελέτη προέκυψε κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παρόχους, κατασκευαστές και φορείς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.