Δικαιούσαι τσάμπα ίντερνετ σπίτι και στο κρύβουν: Ποιο το κόλπο να το πάρεις

Ίντερνετ: Χρηματοδότηση για νέα καλωδίωση στα σπίτια και τις πολυκατοικίες μοιράζει η δράση Smart Readinsess.

Με αυτή οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα μπορούν να έχουν Ίντερνετ στην ασύλληπτη ταχύτητα του 1 Gbps!

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορούν να το λάβουν οι πολίτες με αίτηση στο gov.gr, το οποίο όμως δεν έχει διαφημιστεί και τόσο… Σαν να μας το κρύβουν.

Οι αιτήσεις άνοιξαν στις 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο https://beneficiaries.smartreadiness.gov.gr.

Γρήγορο Ίντερνετ: Ο σκοπός του προγράμματος

Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ , χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδοτήσει την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε 120.000 ακίνητα της χώρας.

Ταχύτητες έως 1Gbps στα σπίτια με το Smart Readiness
Με το voucher του προγράμματος υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών Smart Readiness «κάθε πολυκατοικία παίρνει ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να φτιάξει την καλωδίωση εσωτερικά και έπειτα πλέον απλά η οπτική ίνα μπαίνει στα σπίτια μας» επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM εξήγησε ότι «η πλατφόρμα έχει ανοίξει μπαίνει ο διαχειριστής και κάνει την αίτησή του. Υπάρχει ήδη πλατφόρμα των εγκαταστατών, έχουν ήδη δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι εγκαταστάτες που δέχονται με τις τιμές που δίνει το πρόγραμμα». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Smart Readiness δίνει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ταχύτητας 1 Gbps, επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», αλλά και τη διασύνδεση του με δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) μέσω νέων «έξυπνων» μετρητών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά και αποτελεί τροχοπέδη στην βελτίωση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων είναι η απουσία σύγχρονων υποδομών που επιτρέπουν την παροχή των υπηρεσιών αυτών στο μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας. Η πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων αποτελούν τους κύριους παράγοντες που οδηγούν σε μειωμένη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Η εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων είναι καίριας σημασίας καθώς όπως ανέδειξε η πανδημία του COVID-19 αλλά και η ενεργειακή κρίση, οι σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αντίστοιχα μείζονας σημασίας γεγονότα. Γεγονότα όπως αυτά, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής αλλά και τον ρόλο των ψηφιακών υπηρεσιών και υπηρεσιών συνδεσιμότητας οι οποίες αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο αγαθό για κάθε νοικοκυριό αλλά και εργαλείο για τη καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι στόχοι του Προγράμματος προσδιορίζονται ως ακολούθως:

Προώθηση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Προετοιμασία για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας.

Προετοιμασία για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Δικαιούχοι του προγράμματος

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες υπό τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης.

Δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Πώς το voucher για γρήγορο Ίντερνετ

Προκειμένου ένα κτίριο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ο Διαχειριστής του κτιρίου θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

Ο Διαχειριστής του κτιρίου ελέγχει στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος εάν το κτίριο βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης.

Εφόσον το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης και είναι επιλέξιμο, ο Διαχειριστής μπορεί να δει τους Εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Ο Διαχειριστής προβαίνει σε επικοινωνία με τον Εγκαταστάτη της επιλογής του, ο οποίος επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά του προς τον Διαχειριστή.

Μετά την αποδοχή εκ μέρους του Διαχειριστή της προσφοράς, ο εγκαταστάτης αναλαμβάνει την υποβολή αίτησης έκδοσης Voucher

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.