Απεργία στην εστίαση: Η αλήθεια για το πόσοι απήργησαν, τι λένε πίσω από κλειστές κάμερες

Πόσοι συμμετείχαν τελικά στην απεργία στην εστίαση στις 16/11;

Η εστίαση στις 16/11 θύμισε εποχές lockdown με χιλιάδες καταστήματα να κατεβάζουν ρολά και ζητώντας η Πολιτεία να λάβει μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και όχι να βάζει τους εργαζόμενους στο ρόλο του αστυνόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στην εστίαση, καθώς η συμμετοχή υπολογίζεται περίπου στο 60-70% και χιλιάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα κατέβασαν ρολά, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα.

Η αλήθεια είναι ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν περίμεναν τόσο μεγάλη συμμετοχή και πίσω από κλειστές κάμερες συζητούν τι μέτρα μπορούν να πάρουν.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν στηρίζουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και μεταθέτουν στους υπαλλήλους του κλάδου τον ρόλο του αστυνόμου.

Μάλιστα, επαγγελματίες της εστίασης συναντήθηκαν με τον Άδωνι Γεωργιάδη και είχαν μια έντονη ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί του, με εκείνον να αποχωρεί, καθώς διαφωνεί με την σημερινή του κινητοποίηση.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας νωρίτερα στο OPEN, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι της εστίασης έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση.

Εγώ τους λέω καλό είναι να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα από την σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση, ώστε να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, ανέφερε πως «η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος».


Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παρέθεσε τα 11 αιτήματα της απεργίας στην εστίαση και είναι τα εξής:

– Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων

– Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες

– Συμμετοχή της στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων

– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021

– Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης

– Την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων

– Τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές

Επίσης, πέρα από την κινητοποίηση στα καταστήματα της εστίασης, δράσεις υπήρξαν και από τους διανομείς.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής έκανε κάλεσμα μέσω Facebook και είχε μαζική συμμετοχή, με αποτέλεσμα οι διανομείς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση ανήμερα της πανελλήνιας απεργίας των εργαζομένων στην εστίαση.

Κεντρικό σύνθημα ήταν «όχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος» και εστίασαν στην ανάγκη για μέτρα προστασίας ώστε να είναι ασφαλείς εν ώρα εργασίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.