Έρχονται bonus στο Δημόσιο: Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού, πότε καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Πότε έρχονται τα bonus στο δημόσιο;

Τρεις παρεμβάσεις για την αύξηση των καθαρών αποδοχών στο δημόσιο, για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την επιβράβευση των υπαλλήλων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η παρέμβαση που αφορά στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία δρομολογείται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Σε συνδυασμό με το “ξεπάγωμα” των κλιμακίων για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, θα οδηγηθούμε σε αύξηση των αποδοχών για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί δύο παρεμβάσεις για να κάνει πιο “ελκυστική” την αποδοτική απασχόληση στο δημόσιο. Ο πρώτος τρόπος θα είναι η θέσπιση bonus για συγκεκριμένους φορείς ή τμήματα του δημοσίου που θα πιάνουν συγκεκριμένους στόχους.

Το μέτρο δοκιμάζεται στον ΕΦΚΑ και θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς. Σχετικό κονδύλι υπάρχει και στο Ταμείο Ανάκαμψης (10 εκατ. ευρώ) αλλά θα χρησιμοποιηθούν και π΄λοροι από το κρατικό προϋπολογισμό για καλύτερη εφαρμογή του μέτρου. Οι στόχοι θα τεθούν φέτος, και τα χρήματα θα δοθούν του χρόνου άρα θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2023.

Το τρίτο μέτρο αφορά στον σχεδιασμό μιας ολόκληρης πολιτικής η οποία θα αποσκοπεί στο να γίνει ελκυστικό το δημόσιο για ανθρώπους με προσόντα που θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης εκτιμάται ότι θα γίνει πολύ χειρότερο το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα αυξάνουν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα οπότε η κυβέρνηση θέλει η συγκεκριμένη πολιτική να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μέσα στο έτος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.