Πόλεμος Shopflix – Skroutz: Γιατί σφάζονται στο twitter, ποια μεγάλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω

Τι συμβαίνει με το Skroutz και το Shopflix στο twitter; Γιατί το cancel culture αυτή τη φορά γύρισε μπούμερανγκ;

Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό διαδίκτυο δεν έχει προηγούμενο. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του ότι καμία εφημερίδα, κανένα site, όσες επισκέψεις και να έχει, δε μπορεί παίξει με τη νοημοσύνη του κόσμου.

Το hashtag #cancel_skroutz, ένα hashtag που εμφανίστηκε στο Twitter, μεγαλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να γυρίσει μπούμερανγκ. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το #cancel_shopflix

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν το ηλεκτρονικό κατάστημα 365shop φαίνεται να κατέβασε απροειδοποίητα ρολά. Σαν αποτέλεσμα αυτού, πολλοί καταναλωτές που είχαν κάνει παραγγελίες (και τις είχαν πληρώσει με πιστωτική ή με κατάθεση) έμειναν ξεκρέμαστοι.

Δικαίως εκνευρισμένοι οι ξεκρέμαστοι πελάτες του κατά τα άλλα πολύ καλής βαθμολογίας καταστήματος (από το 2019 που λειτουργούσε) ψάχνουν τρόπο να δικαιωθούν.

Ένας από αυτούς έριξε ευθύνες και στο skoutz γράφοντας και το hashtag cancel_skroutz.

Φυσικά κανένα marketplace δε μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα καταστήματα που διαφημίζονται σε αυτό (αν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις) ωστόσο η αγανάκτηση του πελάτη είναι λογική.

Αυτό που δεν είναι λογικό, είναι το πως οι άνθρωποι στο protothema.gr και το in.gr θεώρησαν το περιστατικό μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να «χτυπήσουν» έμμεσα το skroutz προκειμένου να επωφεληθεί το shopflix, ιδίων συμφερόντων. Παρουσίασαν το θέμα σαν κάτι πολύ μεγάλο που έχει προκαλέσει χαμό με το #cancel_skroutz να έχει κατακλίσει το internet.

Τη στιγμή όμως που έγραφαν τα κείμενα, οι αναφορές στο Twitter του #cancel_skroutz ήταν ελάχιστες και μάλιστα ούτε καν πρόσφατες (1 μόνο μήνυμα περιείχε το #cancel_skroutz τις τελευταίες 3 μέρες πριν τα δημοσιεύματα).

Στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος φιλοξενείται η ανακοίνωση της Skroutz στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει :

Για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την αγορά τους μέσω τραπεζικής κατάθεσης, στο πλαίσιο της παροχής της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας ηλεκτρονικών αγορών, θα αποζημιωθούν με την μορφή κουπονιού – ίσης αξίας με εκείνη της παραγγελίας τους – μέσω του Skroutz Marketplace.

Με άλλα λόγια στο skroutz λέει πως θα δώσει το ίδιο κουπόνια ίσης αξίας με την αγορά τους, σε όσους έπεσαν θύματα αυτής της ιστορίας και πλήρωσαν με τραπεζική κατάθεση (για πληρωμή με πιστωτική κάρτα η διαδικασία είναι απλή, κάνεις αμφισβήτηση της συναλλαγής στην τράπεζα και σου επιστρέφεται το ποσό)

Το protothema.gr ενώ φιλοξενεί αυτούσια την ανακοίνωση, αρκείται στο να σχολιάσει:

«Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απάτη, η Skroutz ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη. Με ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθεί να απολογηθεί για τον συνέταιρό της «365shop», ενώ την ίδια ώρα παρέχει… συμβουλευτικές υπηρεσίες.»

Αμελεί δηλαδή να αναφέρει πως το skroutz εκτός από «συμβουλευτικές υπηρεσίες» θα αποζημιώσει τους καταναλωτές, κάτι που δεν είναι φυσικά υποχρεωμένο να κάνει.

Στο ίδιο κλίμα και το in.gr, ξεχνάει να αναφέρει πως η ανακοίνωση (την οποία δημοσιεύει) στην ουσία μιλάει για αποζημίωση των καταναλωτών, και γράφει:

«Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απάτη σε βάρος καταναλωτών που πλήρωσαν με κάρτα αλλά δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν, η Skroutz ουσιαστικά αποποιείται των ευθυνών της. Με ανακοίνωση που εξέδωσε επί της ουσίας προσπαθεί να απολογηθεί για τον συνεταίρο της “365shop”, για μια συνεργασία που υποστήριζε σθεναρά στο πρόσφατο παρελθόν. Στην ανακοίνωση, αφού αναφέρεται ότι διεκόπη η συνεργασία τους, δίνει συμβουλές στους καταναλωτές που εξαπατήθηκαν και τους λέει πώς να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, παρέχοντάς τους… συμβουλευτικές υπηρεσίες.»

Όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό παρονομαστή και αυτός είναι το shopflix. Το νέο διαδικτυακό marketplace, που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο και με τεράστια διαφημιστική καμπάνια, είναι ιδίων συμφερόντων με το protothema και το in.gr. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα κλείσιμο καταστήματος και η αναμενόμενη αναταραχή που αυτό προκαλεί , πήρε αυτές τις διαστάσεις.

Αρκεί να δει κανείς πόσες πραγματικά φορές χρησιμοποιήθηκε η φράση cancel skroutz στο twitter τις τελευταίες μέρες για να καταλάβει πως η «οργή» στα social media δεν προκύπτει από κάπου. Διαβάζοντας τα άρθρα κανείς θα νομίζει ότι έχουμε άλλη μια περίπτωση cancel_efood ενώ στην ουσία οι εμφανίσεις του cancel_skroutz πριν τα δημοσιεύματα αυτά είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, πριν το πρώτο δημοσίευμα, αυτό του in.gr, η φράση cancel skroutz εμφανίζεται στο Twitter από 5 άτομα στις 8 Απριλίου, άλλα 4 άτομα στις 9 Απριλίου, 1 άτομο στις 10 Απριλίου και άλλο ένα άτομο χθες, στις 13 Απριλίου.

Η σύνδεση των ειδήσεων αυτών με τα συμφέροντα του shopflix φυσικά δεν έμεινε απαρατήρητη από τους χρήστες του Twitter. Σχολιάζουν μεταξύ άλλων πως το δημοσίευμα στο in.gr συνοδεύεται και απο διαφημίσεις του shopflix. Είναι πιθανό η σύνδεση του protothema.gr και του in.gr με το shopflix να σχολιάστηκε περισσότερο και από το ίδιο το #cancel_skroutz .

Η «βεβιασμένη» αυτή ανάδειξη του #cancel_skroutz όχι μόνο δεν έπεισε κανέναν, αλλά η άμεση σχέση των μέσων με το shopflix εκνεύρισε τον κόσμο, δημιουργώντας ένα νέο hashtag από το πουθενά, το cancel_shopflix. Στην κορυφή των trends πλέον φιγουράρουν τα δυο hashtags, με το cancel_skroutz στα περισσότερα μηνύματα να μπαίνει σαν συμπαράσταση στο μεγαλύτερο marketplace της Ελλάδας.

Δείτε μερικά από τα εκατοντάδες πλέον μηνύματα για μια από τις πιο αποτυχημένες προσπάθειες εκμετάλλευσης του cancel culture

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.