Τσικνοπέμπτη: Πώς προέκυψε το έθιμο, oι καλύτερες ταβέρνες

Πού προέκυψε το έθιμο με τη Τσικνοπέμπτη; Ποιες οι καλύτερες ταβέρνες για να φάτε;

Καταρχάς, η Τσικνοπέμπτη είναι μία γιορτή, που η αρχή της, είναι χαμένη, στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών.

Οι Αποκριές, διαρκούν 3 βδομάδες. Το καρναβάλι, προέρχεται από το λατινικό “carnem levare” ή “carnis levamen”, που σημαίνει “διακοπή της βρώσης κρέατος”. Μίας διακοπής που έρχεται λόγω της Σαρακοστής, η οποία (σου λέει) γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Μέσα στις Αποκριές λοιπόν, η λογική εδώ και αιώνες είναι, ότι φάμε, ότι πιούμε (και η γνωστή συνέχεια), γιατί έρχεται η Σαρακοστή… Τώρα, που κολλάει το αποκριάτικο ντύσιμο;

Το μασκάρεμα, είναι κατάλοιπο από τις Διονυσιακές γιορτές, όπου οι λάτρεις του θεού Διονύσου, μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι “προκλητικά” με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Ε, και επειδή τους άρεσε αυτό το event, είπαν να το κρατήσουν και με την επικράτηση του χριστιανισμού.

Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη, τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς αποφάσισαν μία από τις ημέρες των αποκριών, να του δίνουν να καταλάβει σε κρέας. Το πιο σωστό θα ήταν, να γινόταν ακριβώς στη μέση των Αποκριών. Δηλαδή την Τετάρτη.

Επειδή όμως η Τετάρτη, είναι μέρα, που η θρησκεία, γενικότερα προτρέπει σε εγκράτεια (όπως και η Παρασκευή), αποφάσισαν να το κάνουν Πέμπτη (η Τρίτη εικάζω, ήταν πιο μακριά από τη Σαρακοστή, οπότε για πρακτικούς λόγους, πρότειναν Πέμπτη).

Διαβάστε τις καλύτερες ταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη:

Τέλης
Με τα χέρια! Αν τύχει να περάσετε την παραμονή της Τσικνοπέμπτης, θα δείτε ασύλληπτες ποσότητες από μπριζολάκια να ετοιμάζονται. Το μενού απλό: πατάτες τηγανητές και χοιρινά μπριζολάκια. Η εμπειρία hardcore – και υποχρεωτική για όποιον θέλει να λέγεται Αθηναίος. Η ετικέτα; Φαγητό με τα χέρια! Ευριπίδου 86, 2103242775.

Κρητικός
Το τέλειο καλαμάκι Πρόκειται για ένα απλό σουβλατζίδικο. Μόνο που εδώ δοκίμασα τα πιο νόστιμα καλαμάκια της Αθήνας. Ιδανικό για να τσικνίσετε… στο πόδι. Μια δεκαριά από δαύτα στη λαδόκολλα και μπιρίτσα για παρέα και θα είστε βασιλιάδες! Λεωφ. Παπάγου 61, Ζωγράφου, 2107707147.

Χρύσανθος
T-bone ή μπριζόλα; Φημίζεται στα βόρεια για τις μπριζόλες του και τα ευμεγέθη Τ-bone steaks καθώς και για τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες του. Τις μπριζόλες, μάλιστα, μπορείτε να τις παραγγείλετε νωρίτερα, διαλέγοντας αυτήν της προτίμησής σας. Μεταμορφώσεως & Κολοκοτρώνη 10, Άνω Βριλήσσια, 2108043342.

Το κουτούκι του Κανούση
Ταξίδι στο χρόνο Εδώ θα έρθεις για την αυθεντική ατμόσφαιρα σε στιλ παλιάς ταβέρνας, με βαρέλια στους τοίχους, εξίσου παρα­δοσιακούς μεζέδες και βέβαια κοψίδια. Μπαίνεις κι αισθάνεσαι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα εδώ και χρόνια. Καρπάθου 22, Κηφισιά, 2108080934.

Argentina
Το μέγεθος μετράει Πριν μπείτε ακόμα θα σας τρελάνουν η μυρωδιά της τσίκνας και η θέα της χοντροκομμένης μπριζόλας που περιμένει τη σειρά της για τη σχάρα. Από τα πιο παραδοσιακά κρεατομάγαζα όταν θέλουμε extra large μπριζόλες που αργοψήνονται με τον παραδοσιακό αργεντίνικο τρόπο. Kαλέντζι, Mαραθώνας, 2294066476.

Στέκι του Ηλία
Παράδοση στα παϊδάκια Σε πρώτη φάση, βολτάρεις στην Αποστόλου Παύλου. Μετά, κάθεσαι υπομονετικά –συνήθως το σέρβις είναι αργό– και το τσικνίζεις με πολιτικούς και καλλιτέχνες. Αν είναι γεμάτος, αναζητήστε την τύχη σας, στον ίδιο πεζόδρομο, στα δύο αντίστοιχης ποιότητας ταβερνεία. Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 2103422407.

Κληματαριά
Μετά μουσικής Ανάμεσα στα ασιατικά μικρομάγαζα που έχουν κατακλύσει την περιοχή, θα βρείτε ένα αυθεντικό ελληνικό ταβερνείο. Μπουζούκι, κιθάρα και κρέατα στη σχάρα στο εναλλακτικό κι ελαφρώς cult στέκι μιας underground περιοχής, με φανατικούς θαμώνες κάθε ηλικίας. Πλ. Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά, 2103216629.

Κοτταρού
Αυθεντικό κουτούκι Υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν έχει ούτε ταμπέλα. Είναι μικρό, υπόγειο, με χαμηλό φωτισμό και μια… ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί και κότες! Ένα λεπτό σύρμα χωρίζει το μικρό κοτέτσι από τα πάντα γεμάτα με νεαρόκοσμο τραπέζια. Μεζεκλίκια και κέφι μέχρι πρωίας. Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, 2105120682.

Καραβίτης
Forever young Το ταπεινό ταβερνάκι με τα βαρέλια και την παλιά σόμπα, ίδιο κι απαράλλαχτο, εσωτερικά κι εξωτερικά, από την εποχή που η Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν ποτάμι. Πάντα γεμάτο νεολαία που τρώει παϊδάκια, κρεατικά στη σχάρα και χειροποίητη τηγανητή πατάτα. Αρκτίνου 33 & Παυσανίου 4, Παγκράτι, 2107215155.

Φαράγγι
Στο δρόμο με τις σούβλες Με εγγυημένη… βαρυστομαχιά θα φύγετε μετά τις μάχες που θα δοθούν στα τραπέζια του, με λάφυρο ντόπια κρέατα στη σούβλα και τη σχάρα. Αν σας έχει μείνει όρεξη για ρεμβασμούς…, αγναντέψτε τις πλαγιές της Πάρνηθας. Λεωφ. Φυλής, Χασιά, 2102411475.

Argentina: Σερβίρει απλώς τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νοστιμότατα, αλλά μην παρασυρθείτε, διότι θα είναι μέγιστο κρίμα να χορτάσετε με αυτά και να μην τιμήσετε δεόντως το κρέας σας, που μπορεί να αργήσει να έρθει στο τραπέζι, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αναμονής. Κρατήσεις δεν γίνονται, υπό την αυστηρή έννοια του «κλείνω τραπέζι για μια συγκεκριμένη ώρα», καλό θα είναι όμως να τηλεφωνήσετε ξεκινώντας από την Αθήνα, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα. Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476 Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€

Κόκκαλης: Ίσως η καλύτερη από τις θρυλικές ταβέρνες της Σταμάτας, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον δύο γενεών και όχι άδικα. Εξαιρετικά, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα παϊδάκια, τηγανιτά κολοκυθάκια που συγκαταλέγονται ασυζητητί στο top-5 μας, και δροσερές, ολόφρεσκες σαλάτες. Το περιβάλλον παραπέμπει σε αυτό που οι παλιοί θα περιέγραφαν ως «εξοχική ταβέρνα», ενώ το σέρβις είναι γρήγορο και φιλικό ακόμη και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο –πράγμα σπάνιο στις «εξοχικές ταβέρνες». 25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015 Τιμή κατ’ άτομο: 20€

Σπιτάκια: Η ζωντανή μουσική έχει την τιμητική της –Παρασκευές και Σάββατα κατά κανόνα, αλλά κι αυτήν την Πέμπτη, που δε θα είναι μια οποιαδήποτε Πέμπτη– οι μεζέδες είναι νοστιμότατοι και καταφτάνουν με εντυπωσιακή ταχύτητα στο τραπέζι σας, τα κρέατα είναι καλοψημένα. Για όσους βαριούνται την σκέτη σχάρα, ακόμη και τέτοιες μέρες, υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές όπως το μενταγιόν με ολόσωστη σως μαδέρα. Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλικό, παρά τον μεγάλο χώρο που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και δωματιάκια, και το γλέντι μετά… λουλουδοπόλεμου, όταν αρχίζουν τα όργανα, κρατά μέχρι το πρωί. Δεκελέων 24, Γκάζι, τηλ.: 210 3412323 Τιμή κατ’άτομο: 25€

Τέλης: Τα μπριζολάκια του Τέλη δεν είναι πρόταση, είναι θρύλος. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν φιγουράρουν πρώτα στη λίστα μας, είναι πως όλη η Αθήνα θα είναι εκεί την Πέμπτη το βράδυ, κι αν δεν «αισθάνεστε τυχεροί», όπως θα έλεγε και η Google, ίσως είναι σοφότερο να το αφήσετε για μία άλλη μέρα. Τα βασικά για τους μη επαΐοντες: λεπτά, ζουμερά, μαριναρισμένα σε μυστικό μείγμα μπριζολάκια, σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες –άντε και σαλάτα– σε έναν χώρο που δεν λέει πολλά. Αλλά ποιος χρειάζεται οτιδήποτε άλλο, όταν έχει τέτοια γεύση; Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775 Τιμή κατ’άτομο: 15€

Αυλή του Κούβελου: Λευκά τραπεζάκια με κόκκινα τραπεζομάντηλα, παλιά λαϊκά και λίγο από ρεμπέτικο να ακούγεται από τα ηχεία. Συγκλονιστικά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, και ξακουστά μπιφτέκια με τριών ειδών κιμά για να τιμήσετε το έθιμο, σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόκα, ανθότυρο, ρόδι και ρεβίθια μαγειρεμένα με δεντρολίβανο για να ξεφύγετε από το πάρτι της χοληστερίνης –τουλάχιστον στα ορεκτικά. Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183 Τιμή κατ’ άτομο: 25€

Μυρτιά: Μας δυσκολεύει κάθε φορά στην επιλογή: λατρεμένες μοσχαρίσιες μπριζόλες ή χοιρινά παϊδάκια; Ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο ή μυρωδάτα μπιφτέκια; Οτιδήποτε και αν παραγγείλετε θα μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ποσότητα των κρεάτων –το φιλέτο κοτόπουλο θα μπορούσε άνετα να αποτελεί μερίδα για δύο. Τα ορεκτικά είναι επίσης προσεγμένα, χωρίς όμως κάποιο να αξίζει ειδικής μνείας. Κρατήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος και για τους φοβερούς λουκουμάδες με μερέντα. Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9370708 Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Τα Κατσαρολάκια: Τσικνοπέμπτη με θέα θάλασσα; Γιατί όχι; Τα Κατσαρολάκια του Πειραιά κερδίζουν το δύσκολο στοίχημα του mix’n’match και προτείνουν, συγκεκριμένα για την Τσικνοπέμπτη, λαχταριστές ποικιλίες κρεατικών, που περιλαμβάνουν εξαίσια ψημένα κοτόπουλο, πανσέτα και παϊδάκια, αφράτες αλάδωτες πιτούλες και «χειροποίητες» τηγανιτές πατάτες. Από τα ορεκτικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον ντάκο και τη φέτα α λα Σφακιά, τυλιγμένη σε κρούστα και περιχυμένη με σωστή ποσότητα μελιού και σουσάμι. Θα μας θυμηθείτε. Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς, τηλ.: 210 4100609 Τιμή κατ’ άτομο: 20€

Αδάμ: Μυστικό των κατοίκων της περιοχής που διέρρευσε τα τελευταία χρόνια, ο Αδάμ των Αγίων Αναργύρων είναι ένα ταβερνάκι –στα όρια της απλής ψησταριάς, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον– που ψήνει εξαιρετικά κρέατα, σε εξίσου εξαιρετικές τιμές. Στα hits του μενού περιλαμβάνονται το συκώτι, τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, το ζυγούρι και το κοντοσούβλι. Οι πατάτες είναι, σαφώς, κομμένες στο χέρι και τραγανές, οι σαλάτες ολόφρεσκες και το κρασί αποκλειστικά και μόνο χύμα. Νικολάου Πλαστήρα (πολύ κοντά στην Αγίων Αναργύρων), Άγιοι Ανάργυροι Τιμή κατ’ άτομο: 10-15€

Αρισμαρί: Με δύναμη και έμπνευση από την Κρήτη, το εντυπωσιακά minimal εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι στο Χαλάνδρι, έχει να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική του σχάρα, αλλά και για τα μεζεδάκια με ονομασία προέλευσης. Οι σταβλίσιες μπριζόλες έχουν την τιμητική τους, κι έρχονται ψημένες ακριβώς όπως θα τις ζητήσετε, ενώ για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα θα παραγγείλετε την χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και δεντρολίβανο ή με λεμόνι και κρασί. Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800808 Τιμή κατ’ άτομο: 25€

Κιτσαρώνας: Ταβερνάκι – ψητοπωλείο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, με κορνιζαρισμένες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους και ραφάκια φορτωμένα με κανάτια του κρασιού, μουσικά όργανα και ραδιόφωνα – αντίκες. Στο μενού, κατ’ αποκλειστικότητα λαχταριστά κρέατα. Ξεχωρίζουν τα μπιφτέκια, η τεράστια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και το ζυγούρι. Παπαδημητρίου 6, Αγ. Βλάσσης, Μενίδι, τηλ.: 210 2465141 Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Bobo Souvlaki House: Ένα special μενού ειδικά για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ετοίμασε το γλυφαδιώτικο Bobo, το οποίο περιλαμβάνει jumbo grill mix για όλη την παρέα, με μπιφτέκι μοσχάρι, μπιφτέκι γαλοπούλα, δύο χοιρινά μπριζολάκια, δύο καλαμάκια κεμπάπ, καλαμάκι χοιρινό, καλαμάκι κοτόπουλο, γύρο χοιρινό και γύρο κοτόπουλο, 4 πίτες snack, 4 BOBO σάλτσες, αλλά και ποικιλία γύρων από χοιρινό και κοτόπουλο και λαχταριστά αρνίσια παϊδάκια που θα προστεθούν στο μενού ειδικά για εκείνη την ημέρα. Λαζαράκη 15, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8983233 Τιμή κατ’ άτομο: 15€

Διαβάστε τι καιρό θα κανει τη Τσικνοπέμπτη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!