Εκλογές 2010 Σταυροί: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα

Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Ηρακλείου; Ποιοι έρχονται πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης στις Δημοτικές εκλογές 2010 της 7ης Νοεμβρίου;

Στο Δήμο της Αθήνας, «λαµπερές» τηλεοπτικές προσωπικότητες, πρόσωπα που εκφράζουν εκ διαµέτρου αντίθετους χώρους, αλλά και ανθρώποι οι οποίοι ασχολούνται τα τελευταία χρόνια µε την Αυτοδιοίκηση συνθέτουν το µωσαϊκό του νέου δηµοτικού συµβουλίου.

Την εκλογή τους στο Δήμο Αθήνας πέτυχαν αρκετές από τις λαµπερές προσωπικότητες που είχε συµπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του ο Νικήτας Κακλαµάνης. Πρωτιά σε σταυρούς συγκεντρώνει ο καλλιτεχνικός µάνατζερ Ηλίας Ψινάκης, ενώ στα έδρανα του δηµοτικού συµβουλίου θα καθήσουν ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς και η πρωταθλήτρια του ακοντισµού Αννα Βερούλη. Στην λειτουργία του συµβουλίου θα τους εκπαιδεύσουν οι ηθοποιοί Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Τζοµπανάκη αλλά και ο µουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός, οι οποίοι επανεκλέγονται µε τον συνδυασµό Κακλαµάνη και συµπληρώνουν την οµάδα των σταρ του νέου συµβουλίου. Από τον χώρο πάντως της τηλεόρασης προέρχονται και δύο δηµοσιογράφοι, ο ∆ηµήτρης Κωνσταντάρας µε το στρατόπεδο Κακλαµάνη και ο επικεφαλής του συνδυασµού «Επιµένουµε Αθήνα» Γιώργος Αµυράς, γνωστός από την εκποµπή «Μένουµε Ελλάδα».

Στην κατηγορία των πιστών της Αυτοδιοίκησης εντάσσονται, αντιθέτως, οι Θ. Μπεχράκης, Χρ. Ακριτίδης, Β. Κοροµάτζος,Λ. Σκιαδάς, Χρ. Τεντόµας, Γ. ∆ηµόπουλος, Φ. Ιγνατίου και Α. Παπαδάκης, οι οποίοι θα βρεθούν και σε αυτήν τη θητεία στο πλευρό του κ. Κακλαµάνη. Χρόνια θητείας στο δηµοτικό συµβούλιο µετράει εξάλλου και η Αννα Φιλίνη που επανεκλέγεται, αυτήν τη φορά µε τον συνδυασµό Καµίνη, ενώ και η Ελένη Πορτάλιου που ηγήθηκε του συνδυασµού του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους ανθρώπους που έχουν δηλώσει υπέρµαχοι του θεσµού.

Προβάδισμα σε ψήφους έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Τεντόμας, Κατερίνα Κατσαμπέ, Τόνια Κανελλοπούλου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Δημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Λ. Σκιαδάς, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ν. Βαφειάδης, ο πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής Βασ. Κορομάντζος, ο Θ. Μπεχράκης, ο Φ. Ιγνατίου, ο Θαν. Καφέζας, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Νίκος Αβραμίδης και ο Χρ. Ακριτίδης.

Οι γυναίκες του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη φαίνεται ότι κέρδισαν σε δημοφιλία, καθώς προτιμήθηκαν από τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμάται ότι την πρωτιά έχει η αρχιτέκτων και ζωγράφος Αννα Φιλίνη, δημοτική σύμβουλος της Αθήνας από το 1990, ενώ «ψηλά» βρίσκεται και η συγγραφέας και ζωγράφος Ευφροσύνη Δοξιάδη. Επίσης προηγούνται σε σταυρούς η δικηγόρος Μαρία Κουβέλη, ο Φ. Προβατάς, ο πρώην αντιδήμαρχος Αθήνας (επί Μπέη) Παν. Μπέης, ο Νικ. Κόκκινος και η πολιτισμολόγος Κυριακή (Σάντυ) Μπιλιάνη. Προβάδισμα και για την Ευαγγελία Κοντοσταθάκου, δημοτική σύμβουλο αλλά και για τον γνωστό αρχιτέκτονα, επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ Αλέξανδρο Τομπάζη. Επίσης Ιωάννα (Τζίνη) Γεννηματά και Παναγιώτα Ψαράκη, μέλη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο νέο συµβούλιο του Δήμου Αθήνας θα κληθούν επίσης να συνυπάρξουν ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος µιλάει για πολιτική που ακολουθούν «οι νεοναζί για να κάνουν την οργή φόβο και µίσος για τους µετανάστες» µε τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο που υποστηρίζει πως «οι κεντρικές γειτονιές της πόλης έχουν γίνει άντρα εγκληµατικότητας και διαφθοράς, όπου δεν ακούς πλέον ελληνικά».

Από τον συνδυασµό του Γιώργου Καµίνη, θα βρεθούν στην αίθουσα του δηµοτικού συµβουλίου, σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες από τη σταυροδοσία, η Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη, ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας, η εικαστικός Ευφροσύνη ∆οξιάδη, ο Φίλιππος ∆ραγούµης καθώς και η Εύα Κοντοσταθάκου.

Ασαφές παρέµενε µέχρι χθες το τοπίο στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης ως προς τους συµβούλους που εκλέγονται. Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον συνδυασµό του Κώστα Γκιουλέκα, στα περισσότερα διαµερίσµατα προηγούνταν οι δηµοτικοί σύµβουλοι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Συγκεκριµένα στο Α’ ∆ιαµέρισµα προβάδισµα είχαν οι Χάρης Αηδονόπουλος, Βασίλης Γάκης και η κόρη του πρώην βουλευτή της Ν.∆. Μελίνα ∆ερµεντζοπούλου. ΣτοΒ’∆ιαµέρισµαπρώτοι ήτανοιΧρυσούλαΓιαταγάνα, Αφροδίτη Χρυσοχόου και Κώστας Μπλετσογιάννης, στο Γ’ ∆ιαµέρισµα η Ευαγγελία Ξουρήκαι ο Θωµάς Τιµαµόπουλος, στο ∆’ η Πολυξένη ∆ρίτσα και ο Γιώργος Ασπασίδης και στο ∆ιαµέρισµα Τριανδρίας ο Παντελής Τσιβελεκίδης. Τέλος, στο Ε’ ∆ιαµέρισµα, από το οποίο εκλέγονται καιοι περισσότεροισύµβουλοι, σαφές προβάδισµα είχαν οι τρεις εν ενεργεία σύµβουλοι Κώστας Καζαντζίδης, Λίτσα Κολοβούκαι Βενιαµίν Καρακωστάνογλουκαι ακολουθούσαν η Αννα Ευθυµίου, η κόρη τουπρώην βουλευτή της Ν.∆. Ανθή Σαλαγκούδη και ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Από τον συνδυασµό του Γιάννη Μπουτάρη φαίνεται πωςεπανεκλέγονται οι δύο δηµοτικοί σύµβουλοι της παράταξης Παναγιώτης Αβραµόπουλος και Ανδρέας Κουράκης στο Ε’ ∆ιαµέρισµα και οι Νίκος Φωτίου, Στεφανία Τανιµανίδου και ΜαρίαΣταυρίδου. Στο Α’ ∆ιαµέρισµα προηγούνταν η εικαστικός Ελλη Χρυσίδου και οι Σταύρος Κωνσταντινίδης, Γιώργος ∆ηµαρέλος, Στάθης Αβραµίδης. Στο Β’ ∆ιαµέρισµα προηγούνταν οι Γιώργος Γιακουµίδης και Λευτέρης Κιοσέογλου, στο Γ’ ∆ιαµέρισµα οι Γιώργος Γεράκης και Θανάσης Παππάς, στο ∆’ οι Μαρία Πασχαλίδου, Λάζαρος Ζαχαριάδης και ∆ήµητρα Αγκαθίδου (εκλεγµένη µε την παράταξη Αράπογλου) και στην Τριανδρίαο Αντώνης Καρούµπης.

Οι παλιοί δημοτικοί συμβουλοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι αυτοί που οδηγούν την κούρσα στους σταυρούς προτίμησης, αλλά θα είναι το νέο αίμα που θα εισβάλει στο 49μελές Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Από τα αποτελέσματα του α΄ γύρου έχουν κατανεμηθεί βάσει των ποσοστών οι 25 έδρες – παράταξη Γκιουλέκα (10), Μπουτάρη (8), Ζαργιανόπουλου (2), Παπαθεμελή (2) και Μηταφίδη-Στεργίου – Μάτη (από 1). Στον β΄ γύρο, ο πρώτος συνδυασμός αναδεικνύει τον δήμαρχο κι έχοντας την πλειοψηφία θα αυξήσει τις έδρες έως τις 29 και ο δεύτερος έως τις 13. Από τη μέχρι τώρα καταμέτρηση σταυρών στην παράταξη του κ. Κ. Γκιουλέκα προηγούνται οι «παλιοί» Χ. Αηδονόπουλος, Β. Γάκης, Κ. Καζαντζίδης, Λίτσα Κολοβού, Χρυσούλα Γιαταγάν, Β. Καρακωστάνογλου, αλλά σε εκλόγιμες θέσεις είναι πρόσωπα που έθεσαν υποψηφιότητα (οι περισσότεροι) για πρώτη φορά, όπως οι Μελίνα Δερμετζοπούλου, Σ. Γωγάκος, Αννα Ευθυμίου, Ανθή Σαλαγκούδη, Δ. Μασούρας, Θ. Πατέλης, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Πολυξένη Δρίτσα, Γ. Ασπασίδης. Στην παράταξη του κ. Μπουτάρη και στην Ε΄ Δημοτική Ενότητα που είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στον Δήμο Θεσσαλονίκης προηγείται ο κ. Α. Κουράκης, ενώ στις πρώτες θέσεις των σταυρών προτίμησης είναι οι Π. Αβραμόπουλος, Ελλη Χρυσίδου, Σ. Κωνσταντινίδης, Γ. Γιακουμίδης, Γ. Γεράκης, Ν. Φωτίου.

Στο Δήμο Πειραιά με τις μηχανές στο φουλ κινούνται από χθες οι φίλοι των συνδυασμών «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» με επικεφαλής τον Γιάννη Μίχα και «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» με επικεφαλής τον Βασίλη Μιχαλολιάκο για τον β΄ γύρο. Ωστόσο, από χθες οι πληροφορίες για τη σειρά εκλογής των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων εναλλάσσονταν συνεχώς καθώς η αποχή ξεπέρασε το 55% και η καταμέτρηση των ψήφων σε ένα επιπλέον εκλογικό τμήμα μπορεί να φέρει «τα πάνω κάτω». Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα φέρεται να βρίσκονται σε τροχιά εκλογής οι Δ. Γκερλές, Μ. Ντεντιδάκης, Λ. Αλεξανδρής, Β. Βαλσαμάκης, Δ. Αντωνάτος και Α. Καλογεράς. Από τον συνδιασμό του Β. Μιχαλολιάκου φέρεται να «πηγαίνουν καλά» οι Γ. Σιγάλας, Π. Καλαγιά, Η. Κατσαφάδος, Σ. Μπαρμπαγιάννη, Γ. Δαβάκης, και Α. Κάρλες.

Στο Δήμο Πατρέων στον συνδυασμό του Δημήτρη Κατσικόπουλου φέρονται να προηγούνται οι Αμπέτ Χασμάν, Αλέξης Σκαρμέας, Χρήστος Μπακαλάρος, Νίκος Τζανάκος και Γιάννης Ταπεινός. Από το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά φέρονται να προηγούνται οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Μακρής, Λένα Καλεντζώτη, Γεωργία Χρυσανθακοπούλου και Τάκης Γκίκας.

Παρόντες στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου θα είναι και οι 16 εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι του επανεκλεγέντος δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη, ο συνδυασμός του οποίου -εκτός απροόπτου- παίρνει 35 έδρες. Παρά ταύτα υπάρχει μεγάλη ανανέωση στο νέο δημοτικό συμβούλιο, καθώς οι 19 σύμβουλοι του Γιάννη Κουράκη είναι νέοι, ενώ από τη σημερινή αντιπολίτευση δεν θα είναι κανένας στο νέο σώμα. Στο νέο 49μελές δημοτικό συμβούλιο ο Μαν. Παγωμένος εκλέγεται για πολλοστή φορά πρώτος και με διαφορά δημοτικός σύμβουλος, με δεύτερο τον Γ. Παρασύρη. Στα νέα πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου ξεχωρίζει η γιατρός Μαρία Τζιράκη, η Μαρία Ξημέρη-Ξυλούρη, η Μαρία Τιτομιχελάκη, ο Δ. Σπυριδάκης και ο γνωστός ποδοσφαιριστής Ν. Μαχλάς.

Διαβάστε τις ανίερες συμμαχίες στο Δήμο Πειραιά, τα αποτελέσματα στους Δήμους Αθήνας, τα τελικά αποτελέσματα στους δήμους Θεσσαλονικης-Μακεδονίας, τους σταυρούς στις εκλογές 2010 και τα επίσημα αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.