Γιάννης Μπουτάρης: ο αιρετικός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ποιος είναι ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης; Αιρετικός με rock στιλάκι, κατάφερε να σπάσει τα κομματικά κατεστημένα δεκαετιών. Διαβάστε το βιογραφικό του Γιάννη Μπουτάρη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι αυτό που λέμε αιρετικός. Κοινώς, δεν μπαίνει σε καλούπια, είναι αυθόρμητος, λειτουργεί με το θυμικό και αρκετές φορές υπερβαίνει τα εσκαμμένα αν και γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι. Στη ζωή του έχει κάνει σχεδόν τα πάντα και στις απαντήσεις που δίνει είναι πολλές φορές αφοπλιστικός. Οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία και πολλές φορές του έχουν στοιχίσει. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση στην οποία προέβη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου -την οποία δεν του συγχώρεσαν στο ΠΑΣΟΚ- όταν είπε δημόσια «Τα ίδια σκατά είναι όλοι τους!»

Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γιάννης Μπουτάρης δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια το πρόβλημα αλκοολισμού που τον ταλαιπώρησε επί σειρά ετών. Οπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του ήταν η γυναίκα του Αθηνά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, και το κρασί. Η μεν πρώτη ήταν η βάση για τη ζωή του, το δε κρασί ήταν η βάση για τη δουλειά του. Και με τις δύο αγάπες του έζησε καλές και κακές στιγμές και τις χόρτασε μέχρι την υπερβολή. Σήμερα ο Μπουτάρης δεν πίνει πια καθόλου, γι’ αυτό και προκάλεσε αλγηνή εντύπωση η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη γι’ αυτόν: «Δεν ξέρω αν μιλάει το πνεύμα ή το οινόπνευμα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης έζησε τη ζωή μέχρι το μεδούλι και εκεί που γέμιζε την καρδάρα με το γάλα, ξαφνικά έδινε μια κλοτσιά και το ‘ριχνε όλο κάτω. Στο βιογραφικό του υπάρχουν βραβεύσεις για την επιχειρηματικότητα του από το περιοδικό TIME, το έργο του στον Αρκτούρο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τη γυναίκα του ο Γιάννης Μπουτάρης χώρισε και ξανάσμιξε ύστερα από χρόνια, ενώ μεγάλη ήταν και η περιπέτεια που βίωσε όταν πέθανε η σύζυγός του και θέλησε να πραγματοποιήσει την τελευταία της επιθυμία, που ήταν η αποτέφρωση της σορρού της. Τότε, μετά την άρνηση της εκκλησίας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία, τη μετέφερε στη Βουλγαρία και έτσι ξεκίνησε η προσωπική κοντρα Μπουτάρη-Άνθιμου.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ο Γιάννης Μπουτάρης κατέβαινε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης χωρίς ποτέ να επαιτεί για την ψήφο των συμπολιτών του δίνοντας υποσχέσεις. Εμπαινε χωρίς περιστολές straight to the point στο ψητό: «Θα με ψηφίσετε;» Ομως η Θεσσαλονίκη τον ξέρει καλά, γιατί την έχει περπατήσει. «Αν δεν λασπώσεις παπούτσι, δεν ξέρεις τη Θεσσαλονίκη» έχει πει ο ίδιος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης φοράει σκουλαρίκι, έχει τατουάζ, είναι μπερμπάντης, δεν στήνεται καλά στην τηλεόραση, δεν έχει την ευφράδεια ρήτορα και το πολικό του προφίλ δεν ταιριάζει ενδεχομένως με αυτό που λέμε ο «καλός νοικοκύρης», ένα προφίλ που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια το status quo και την κοινωνική αισθητική των τοπικών αρχόντων της βόρειας Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά ο Σαλονικιός κατάφερε να σπάσει τα ηθικοπλαστικά κατεστημένα και να οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα της Θεσσαλονίκης να βροντοφωνάξει μπροστά στις κάμερες: «Η πόλη γουστάρει, Δήμαρχο Μπουτάρη».

Διαβάστε τον πραγματικό λόγο της κόντρας Μπουτάρη-Άνθιμου, ποιοι οι σταυροί-δημοτικοί σύμβουλοι στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα σε δήμους Μακεδονίας-Θράκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.