Φθηνότερες τιμές στα αυτοκίνητα, αναστολή πόθεν έσχες

Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικο νομοσχέδιο για μείωση στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων και αναστολή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία; Πότε θα κατατεθεί και από πότε ισχύει;

Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έρχονται αυξήσεις σε όλα τα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ( ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ), εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, στα κόμιστρα των ταξί όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια και καφετέριες κλπ. λόγω της νέας αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Της αναθεώρησης εξαιρούνται φάρμακα και ξενοδοχεία που θα «μεταπηδήσουν» σε χαμηλότερο συντελεστή στο 6,5% από το 11% που βρίσκονται σήμερα.

Το γεγονός αυτό θα δώσει βαθιές ανάσες στον τουριστικό κλάδο ενώ από την μείωση του φόρου κερδισμένα βγαίνουν νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Αναλυτικά, οι βασικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα προβλέπουν:

1. Αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Ο συντελεστής ΦΠΑ 5,5% που επιβαρύνει τις πωλήσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου θα αυξηθεί στο 6,5%, από την 1-1-2011. Αποτέλεσμα θα είναι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτής της κατηγορίας να αυξηθούν κατά 0,5%.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται στον συντελεστή 11%, δηλαδή τα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αβγά, ξηροί καρποί κ. λπ.), τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά κ. λπ. και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θα επιβαρύνονται από την 1-1-2011 με συντελεστή 13%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2%.

Αντίθετα για τα φάρμακα και τα τουριστικά καταλύματα ο συντελεστής μειώνεται στο 6,5%

2. Αύξηση στα προϊόντα καπνού. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10 – 0,20 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

3. Απαλλαγή της δαπάνης για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 ευρώ από το «πόθεν έσχες», δηλαδή από την εφαρμογή του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου.

4. Μείωση των τελών ταξινόμησης για τα Ι. Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Με στόχο την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μεσαίου κυβισμού και την αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας (θα ανέλθει στα 20.000 ευρώ από 15.000 ευρώ που είναι σήμερα). Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης κατά 50% για Ι. Χ. έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

5. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20%.

6. Τροποποιείται η διάταξη για τα διανεμόμενα κέρδη όσον αφορά τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών. Δεν θα φορολογούνται πλέον με τον συντελεστή 40%.

7. Εξετάζεται η μείωση ή η κατάργηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

8. Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο χρηματιστήριο. Θα επιβάλλεται όπως και σήμερα φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

9. Επανέρχονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα άνω των 23 ετών.

10. Κατάργηση 100 εφοριών σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές εφορίες (ΔΟΥ β΄ τάξης) που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατάργηση θα είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε ποια τα νέα τέλη ταξινόμησης για αυτοκίνητα το 2011 και τα νέα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. 2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.