Ποιες μεγάλες αλυσίδες ένδυσης-υπόδυσης κλείνουν

Αναστάτωση στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες για κλείσιμο πασίγνωστων αλυσίδων ένδυσης-υπόδυσης λόγω κρίσης. Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις με ρούχα-παπούτσια βάζουν λουκέτο και ποιες επιχειρήσεις γνωρίζουν άνοδο;

Τουλάχιστον πέντε-έξι αλυσίδες καταστημάτων στους κλάδους ένδυσης-υπόδησης θα βάλουν λουκέτο. Ο όμιλος Γλου-Glou εμφανίζει μεγάλες ζημιές, κλείνει καταστήματα, αποχωρεί από αγορές όπως της Ρουμανίας και πρόσφατα ήρθε σε ρήξη με τους γερμανούς συνεταίρους της Ρuma, οι οποίοι κατηγόρησαν τους αδελφούς Γλου για οικονομικές ατασθαλίες στην Ρuma Ηellas. Επίσης η εταιρεία Ridneco (Νautica, Τimberland) πέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99.

Ακολουθεί ο κλάδος εμπορίας επίπλων, όπου σε επισφαλή θέση βρίσκονται μία-δύο μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, και στην επόμενη θέση- με βάση τη «διαβάθμιση» της επισφάλειας- βρίσκεται ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών, όπου η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Ειδικότερα, για αρκετά χρόνια τους συνεταιρισμούς των μικρών καταστημάτων τους στηρίζουν επί της ουσίας οι ίδιες οι προμηθευτικές επιχειρήσεις διότι δεν επιθυμούν οι ξένοι μεγάλοι όμιλοι δεν επιθυμούν να «ηγεμονεύσουν» κλείνοντας όλες τις μικρές επιχειρήσεις- και τούτο διότι αν συμβεί τότε οι ίδιοι οι προμηθευτές θα έχουν πρόβλημα με την κατάσταση μονοπωλίου που θα διαμορφωθεί.

Η κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων μήνα με τον μήνα γίνεται όλο και πιο προβληματική. Και δεν αποκλείεται οι αντοχές και οι ανοχές των προμηθευτών να περιοριστούν. Επίσης σε δύσκολη θέση βρίσκονται αρκετές αλυσίδες καταστημάτων μαζικής εστίασης διότι έχει περιοριστεί η κατανάλωση εκτός σπιτιού.

Ο κλάδος υποδημάτων την τριετία 2006-2008 παρουσίαζε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,6%. Το 2009 η τάση αυτή ανεκόπη και το 2010 η πτώση της κατανάλωσης έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας Εlite, που απασχολεί 250 εργαζομένους. Η επέκταση της εταιρείας στη λιανική σε Ελλάδα και εξωτερικό που αποφασίστηκε το 2006 απαίτησε την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Θετικό προς το παρόν είναι ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές όπως Μπουρνάζος, Καλογήρου, Πετρίδης κ.ά. έχουν δικά τους brands και παραγωγή ελέγχοντας το κόστος.

Και ενώ πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, άνθηση γνωρίζουν τα καταστήματα online ένδυσης-υπόδυσης που «χτυπούν» την αγορά με καλές τιμές λόγω χαμηλού λειτουργικού κόστους. Πολύ καλά πάει το ιντερνετικό κατάστημα υπόδυσης MyShoe.gr, καθώς και τα online καταστήματα Spartoo.gr.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.