WikiLeaks Ελλάδα: νέα απόρρητα-βόμβα για Τουρκία, Έβρο

Νέα αποκάλυψη για Ελλάδα έκανε το WikiLeaks από απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ. Τι λένε μυστικές πληροφορίες κατασκοπείας για προβοκάτσια Τουρκίας στον Έβρο και έλληνα δημοσιογράφο;

Στα απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks για την Ελλάδα υπάρχει εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα στις 27 Ιανουαρίου 2010. Το τηλεγράφημα επιβεβαιώνει τα σχέδια των κεμαλικών να προκαλέσουν προβοκάτσια στα σύνορα με την Ελλάδα και να επιτεθούν με σκοπό την κατοχή του Βορείου Έβρου.

Το έγγραφο του WikiLeaks για την Ελλάδα ήρθε πριν λίγο στην δημοσιότητα και αναφέρει ότι «οι στρατιωτικοί γνώριζαν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι’ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους». Ένα απ’ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα». Οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του Στρατού. Στην συνέχεια αναφέρονται οι πιθανότητες επιτυχίας της επίθεσης κατά της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά έρχεται επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ για σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Ελλάδα το 2003. Μάλιστα, αφήνονται υπονοούμενα ότι «είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν και πάλι τέτοιες ενέργειες από τον τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την ισλαμική κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, άλλο έγραφο του WikiLeaks για την Ελλάδα αναφέρει τουρκική διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση του Έλληνα δημοσιογράφου Ιάσωνα Αθανασιάδη από την Τεχεράνη. Από την άλλη, ο ίδιος ο Ιάσων Αθανασιάδης υποστηρίζει ότι απελευθερώθηκε μετά την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ιράν. Αίσθηση κάνει οτι οι ΗΠΑ εμφανίζουν έντονο ενδιαφέρον για την προστασία του Έλληνα δημοσιογράφου μετά την απελευθέρωση του από τους Ιρανούς… Ο Ιάσων Αθανασιάδης είναι νέος και ταλαντούχος δημοσιογράφος με μακρά πορεία στις εμπόλεμες ζώνες.

Η περίεργη αναφορά του WikiLeaks για την Ελλάδα και τον Ιάσωνα Αθανασιάδη έχει ως εξής: “Our contact who advises Davutoglu also asserted that Turkey played a key role in persuading Iran to release several detainees including Greek-British journalist Iason Athanasiadis (jailed in Iran on June 17 and released on July 6). But Athanasiadis (please protect) told us that while Turkey offered to intervene with Iran on his case, to his knowledge it never did, and indeed Athanasiadis told us he believed it was the Ecumenical Patriarch’s personal request to Khamenei (via letter) that probably convinced Iran to release him.”

Διαβάστε τι λένε τα απόρρητα-βόμβα του WikiLeaks για Ελλάδα, Μακεδονία, Κύπρο, πόσο πραγματικά πετρέλαιο υπάρχει στο Αιγαίο και τα μεγέθους Αλάσκας κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.