Ποιοι 15 υπουργοί παραπέμπονται για Siemens, ονόματα

Ποιοι υπουργοί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παραπέμπονται για το σκάνδαλο της Siemens; Όλα τα ονόματα και ο βαθμός εμπλοκής τους στην παράνομη διακίνηση χρήματος στα μαύρα ταμεία της Siemens.

Δημοσιοποιείται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens, και κορυφαία ονόματα υπουργών και πρώην υπουργών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. παραπέμπονται για περαιτέρω διερεύνηση.

Στις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για πολιτικές ευθύνες και ανάγκη διερεύνηση και άλλων τυχόν ευθυνών, αποφεύγοντας τον επιθετικό προσδιορισμό «ποινικές».

Οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην παραπομπή υπουργών των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, για τους οποίους οι ίδιοι δεν συμφωνούν, τότε θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με όσους εκείνοι προτείνουν την απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Τα ονόματα των πολιτικών που παραπέμπονται και από τα δύο κόμματα φαίνεται να είναι:

Από το ΠΑΣΟΚ:
Τάσος Μαντέλης
Χρήστος Βερελής
Γιάννος Παπαντωνίου
Νίκος Χριστοδουλάκης
Κώστας Σημίτης
Άκης Τσοχατζόπουλος
Ευάγγελος Μαλέσιος
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Χρήστος Παπουτσής

Από τη Νέα Δημοκρατία:
Μιχάλης Λιάπης
Γιώργος Αλογοσκούφης
Γιώργος Βουλγαράκης
Βύρων Πολύδωρας
Προκόπης Παυλόπουλος
Χρήστος Μαρκογιάννακης

Οι παραπομπές γίνονται για τα σκάνδαλα στον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και το σύστημα C4I.

Ενδεικτικό των προθέσεων των μελών της εξεταστικής είναι το γεγονός ότι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες», φτάσαμε μετά από παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, στην αφαίρεση του επιθετικού προσδιορισμού «ποινικές». Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει για τον ΟΤΕ:
Αναστάσιος Μαντέλης
Χρήστος Βερελής
Γιάννος Παπαντωνίου
Νίκος Χριστοδουλάκης
Μιχάλης Λιάπης
Γιώργος Αλογοσκούφης

Για τον ΟΣΕ:
Χρήστος Βερελής
Μιχάλης Λιάπης

Για το C4-I:
Γιάννος Παπαντωνίου
Γιώργος Βουλγαράκης
Βύρωνας Πολύδωρας
Προκόπης Παυλόπουλος
Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Για τον τομέα του Πολιτισμού ο Μιχάλης Λιάπης.
Για τις εξοπλιστικές προμήθειες ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Για συγκάλυψη οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου.

Η Νέα Δημοκρατία απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ απέσυρε αρχική πρόταση για τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για τη διαφυγή Φόλκερ Γιουνγκ.

Το ΚΚΕ μιλά για τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνει λόγο σε δήλωση του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της εξεταστικής, Θανάσης Παφίλης, καταλογίζοντάς πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της SIEMENS σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν και ζητώντας τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Παραπέμπει, δε, στην Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί λεπτομερέστερα και πιο συγκεκριμένα.

ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ονόματα κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδια υπόθεση. Ο κ. Παπαδημούλης τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και επιτίθεται στα δύο κόμματα εξουσίας κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».

ΛΑΟΣ. Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τάχθηκε με δήλωση του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, όπως ανέφερε, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή, Ντόρα Μπακογιάννη, και τον βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από μεμονωμένους βουλευτές εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες:
– Από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I).
– Από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ.Βερελή.
– Από τον Πάνο Καμμένο (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
– Από τον Αναστάσιο Νεράντζη και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ) για τον Χρήστο Βερελή.

Διαβάστε τα «σκάνδαλα» και offshore Τσοχατζόπουλου και ποιος πρώην πρωθυπουργός ήταν αλκοολικός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.