Γιατί “έπεσε” το Taxisnet, χάος στις εφορίες, προθεσμίες

Στην ουρά της εφορίας στέλνουν χιλιάδες φορολογούμενους τα τεχνικά προβλήματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στο Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων.

Ήταν «στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει ο λαός και αυτό που γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος ή Φ.Π.Α, αποδεικνύοντας τη γύμνια του μηχανισμού του κράτους που κατά τα άλλα «απειλεί» με χειροπέδες τους πολίτες ακόμη και για 1 ευρώ.

Δέκα μέρες και αφού από το πουθενά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έμαθαν ότι από 1η Μάρτη θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μόνο ηλεκτρονικά, μάθαμε ότι ο μηχανισμός δεν μπορεί να δεχθεί τις δηλώσεις.

Τώρα και με το φορολογικό να προβλέπει χειροπέδες για τη μη απόδοση Φ.Π.Α. μαθαίνουμε ότι το σύστημα που δέχεται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις βγήκε off και θα λειτουργήσει ξανά την Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πως για τεχνικούς λόγους, η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 04/03/2011. Τώρα το υπουργείο στέλνει τους πολίτες στις ΔΟΥ.

Σήμερα λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ήταν η 28η Φεβρουαρίου αλλά λόγω των προβλημάτων του Taxisnet δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και η υποβολή των παραπάνω ανακεφαλαιωτικών πινάκων, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Με άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, παρατείνεται μέχρι την 31η Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων μη εγκατεστημένων στο κράτος μέλος επιστροφής, δηλαδή στην Ελλάδα, που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής δικτυακής πύλης και αφορούν περιόδους επιστροφής του έτους 2009.

Το «μπλακ-αουτ» στο Taxisnet υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει μέχρι τις 4 Απριλίου τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις τους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου υποβάλλονται από φέτος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από όλους τους επιτηδευματίες. Όμως από τις 25 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet είναι «κλειστή» για «τεχνικούς λόγους» και όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η υπηρεσία δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.