Δουλειές στο εξωτερικό: περιζήτητες θέσεις εργασίας

Κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, βιογραφικά σημειώματα ενδιαφερόμενων υποψηφίων, ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό και πολλές άλλες πληροφορίες σας παρέχονται μέσω του δικτύου EURES, την Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

Μέχρι την Δευτέρα 04-04-2011 υπήρχαν 1.044.092 κενές θέσεις εργασίας, 612.908 βιογραφικά σημειώματα και 23.472 εγγεγραμμένοι εργοδότες.

Σε τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το δίκτυο ΕURES; Σκοπός της πύλης EURES είναι η παροχή πληροφοριών, συμβουλών και υπηρεσιών πρόσληψης/τοποθέτησης (ανεύρεση κατάλληλων θέσεων εργασίας) προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών καθώς και κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Η πύλη EURES δεν είναι μόνο η πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα που επισκέπτεστε αυτή τη στιγμή. Η EURES διαθέτει ένα ανθρώπινο δίκτυο από περισσότερους από 850 συμβούλους EURES, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις ευρωπαϊκές παραμεθόριες περιοχές η EURES διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο παρέχοντας πληροφορίες και βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σε σχέση με τις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.

Η EURES είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του ΕΟΧ (οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων εταίρων. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία αυτή. Η από κοινού αξιοποίηση των πόρων των μελών και των οργανισμών εταίρων της EURES εξασφαλίζει σταθερή βάση για το δίκτυο συνεργασίας ούτως ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Τα 5 πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην πύλη EURES



Σύμφωνα με το τεύχος Μαρτίου του ευρωπαϊκού δελτίου παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (European Vacancy Monitor), η ζήτηση εργασίας στην Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά το 2010, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης και των μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.

Όλες οι πηγές δείχνουν θετική εξέλιξη στην αγορά θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, με αύξηση του αριθμού κενών θέσεων εργασίας και προσλήψεων, αν και όχι στον ίδιο βαθμό σε όλες τις περιφέρειες: οι έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Eurostat), οι πληροφορίες από κρατικές υπηρεσίες απασχόλησης, τα γραφεία ευρέσεως έκτακτης απασχόλησης και οι διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι πέντε πρώτες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι:
– Επαγγελματίες χρηματοοικονομικού τομέα και σύμβουλοι πωλήσεων: 11.800 κενές θέσεις στη Γερμανία, 2.800 στο Βέλγιο, 2.800 στη Γαλλία.
– Πωλητές σε καταστήματα και υπάλληλοι επίδειξης προϊόντων: 6.200 κενές θέσεις στη Γερμανία, 1.800 στην Αυστρία, 1.300 στη Γαλλία.
– Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ατομικής φροντίδας και σε συναφή επαγγέλματα: 21.600 κενές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12.500 στη Γερμανία, 1.200 στη Γαλλία.
– Πωλητές σε περίπτερα και στην αγορά: 20.000 κενές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4.000 στο Βέλγιο, 800 στη Γερμανία.
– Επαγγελματίες του σύγχρονου τομέα της υγείας: 7.600 κενές θέσεις στη Γερμανία, 2.900 στο Βέλγιο, 500 στη Γαλλία.

Άλλα επαγγέλματα με αυξανόμενη ζήτηση είναι: ταμίες καταστήματος, υπάλληλοι ταμείου και συναφείς υπάλληλοι, διευθυντές πωλήσεων και μάρκετινγκ, καθώς και διευθυντές οικονομικών τμημάτων και τμημάτων διοίκησης, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες οικιακού καθαρισμού και σε υπηρεσίες εστίασης, υπάλληλοι γραφείου με γενικά καθήκοντα και επίσης τεχνικοί και εφαρμοστές ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Aναζήτηση εργασίας EURES



Οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στην πύλη EURES προέρχονται από τα μέλη και τους εταίρους του EURES, και ειδικότερα από τις ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν το EURES για να κοινοποιούν τις θέσεις εργασίας για τις οποίες ο εργοδότης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προσλάβει εργαζομένους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι «θέσεις εργασίας EURES» φέρουν μία μπλε σημαία που καταδεικνύει ότι ο εργοδότης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προσλάβει εργαζόμενους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κενές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και περιλαμβάνουν ευκαιρίες μόνιμης και εποχιακής απασχόλησης. Για κάθε κενή θέση υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να υποβάλει κανείς αίτηση και με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί είτε να επικοινωνήσει με τον σύμβουλο EURES ο οποίος θα επεξεργαστεί την αίτηση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έρθει σε επαφή απευθείας με τον εργοδότη.

Ευκαιρίες απασχόλησης για αποφοίτους. Αυτή η ενότητα απευθύνεται σε όσους αναζητούν εργασία και προέρχονται από το χώρο των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων, αλλά και εν γένει σε όσους διαθέτουν υψηλά προσόντα: φοιτητές και αποφοίτους, καθηγητές και ερευνητές. Καθώς ορισμένοι τομείς απασχόλησης παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υποψήφιοι εργασίας που κατέχουν υψηλά προσόντα έχουν πολύ καλές πιθανότητες εύρεσης μιας θέσης εργασίας στο εξωτερικό.

Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, να βρείτε νέα εργασία ή να αναζητήσετε ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σε μια άλλη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και/ή στην Ελβετία, παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε τις παρακάτω ενότητες και τους σχετικούς συνδέσμους.

Μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στη δουλειά στο εξωτερικό. Η μετάβαση από τη σχολή στην εργασία μπορεί να είναι μια περίοδος αβεβαιότητας. Πρόκειται να ολοκληρώσετε (ή έχετε ήδη ολοκληρώσει) τις σπουδές σας και επιθυμείτε να ζήσετε και να εργαστείτε σε μία άλλη χώρα του ΕΟΧ; Εάν έχετε γνώσεις ξένων γλωσσών, είστε ευέλικτοι, διαθέτετε αποφασιστικότητα και κίνητρα για να προσαρμοστείτε σε μια νέα εργασία, μια ξένη χώρα και ένα νέο πολιτισμικό περιβάλλον, τότε έχετε το κατάλληλο προφίλ για μια διεθνή καριέρα.

Διαβάστε ευκαιρίες να ζείσετε και να βρείτε δουλειά σε ΗΠΑ-Αστραλία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.