Βγάζουμε 100, χρωστάμε 166. Που πάμε;

Στο 166,1% θα φτάσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε τις οικονομικές της προβλέψεις.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του από το Οσλο ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά» έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε και να υπερασπιστούμε το ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% σε ένα χρόνο, η άνοδος των εξαγωγών και τα θετικά σημάδια πορείας του τουρισμού, ενώ για την θέση του σχετικά με τη διαχείριση του χρέους επικαλέστηκε εκτίμηση του ΔΝΤ.

«Το ελληνικό δράμα έχει γίνει ευρωπαϊκό δράμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μεσούσης της κρίσης δοκιμάζονται η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης.

Στη διάρκεια της συζήτησης λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι εύκολα, πρόσθεσε ότι εντούτοις πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και υπάρχει η δυνατότητα επίλυσής τους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί εφαρμόζουν πολιτικές φόβου, τις οποίες αναπαράγουν ορισμένα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι οι προοδευτικοί πολιτικοί εφαρμόζουν πολιτικές ελπίδας, ενώ σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν προχωρά αρκετά, αν και αποτελεί [η Ευρώπη] μια δυνάμει απάντηση στην κρίση, η οποία όμως εξαιτίας διαφόρων πολιτικών χάνει τον δυναμισμό της.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας αποτελεί κλειδί σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην κρίση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και υπογράμμισε ότι η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου απόκτησης πρωτογενούς πλεονάσματος, είμαστε στον σωστό δρόμο, προχωράμε μπροστά και δεν διαπραγματευόμαστε νέους όρους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Όσλο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι και η παραμικρή δυσκολία στην ελληνική οικονομία διογκώνεται, ενώ όλοι έχουν γίνει ειδικοί στην ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι τα «σενάρια καταστροφής» δεν βοηθούν τις επενδύσεις και εν γένει το κλίμα στην αγορά και επανέλαβε: «αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει την δουλειά της».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δραστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, είπε για τα πρώτα θετικά σημάδια με την αύξηση των εξαγωγών και τον τουρισμό, επισήμανε ότι οι αγορές είναι ακόμα φοβισμένες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όπως προχωράμε θα τις πείσουμε». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο fast track για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα αφέθηκε μόνη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη, καθώς βοηθήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και τόνισε ότι παρά τους διαφόρους και διαφόρων ειδών φόβους που υπάρχουν στην Ευρώπη, απαιτείται συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε ότι αφορά την ερώτηση «ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση, δεδομένου του φόβου των πολιτών, της απώλειας μισθών και δικαιωμάτων και εν μέσω διαφόρων συζητήσεων στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει πόνος για τα προβλήματα του κόσμου», πρόσθεσε ότι είμαστε στην μέση του δρόμου για μια βιώσιμη οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, και πρόσθεσε ότι η προοδευτική Ευρώπη έχει τις δυνατότητες ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης με ένα διαφορετικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.