Σαρωτικός ανασχηματισμός: ποιοι οι νέοι υπουργοί

Σε ποιο υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ποια θέση αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό του Παπανδρέου;

Έτοιμο έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετακινηθεί είτε στο υπό σύσταση υπουργείο Αποκρατικοποιήσεων είτε στο υπουργείο Εξωτερικών..

Πρόκειται για μια κίνηση κατευνασμού της κοινοβουλευτική ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε μια ύστατη προσπάθεια να ψηφιστεί χωρίς απώλειες το μεσοπρόθεσμο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός. Πιθανότατα πάντως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το νέο σχήμα θα έχει κατά πολύ μικρότερο αριθμό χαρτοφυλακίων από το υπάρχον σχήμα.

Το ναυάγιο της δημιουργίας Οικουμενικής κυβέρνησης δίνει τη θέση του σε έναν ανασχηματισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι σαρωτικός και με δομικές αλλαγές, προκειμένου να πάρει η κυβέρνηση μία “ανάσα” και να καταφέρει να προωθήσει το νέο σκηνικό που δημιουργείται.

Σίγουρο θεωρείται πως ο ανασχηματισμός θα είναι σχετικά σαρωτικός και θα αποτελείται από ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ίσως δημιουργηθούν δύο με τρία νέα υπουργεία, τα οποία ωστόσο δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα αρμοδιοτήτων, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί και υπουργείο Προϋπολογισμού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης, σίγουρο είναι πως με το νέο ανασχηματισμό θα υπάρξει “σφαγή” υφυπουργών, ενώ σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων ή τεχνοκρατών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι για το πιο κρίσιμο υπουργείο εκείνο των Οικονομικών, όπου η παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πρέπει να θεωρείται μάλλον αβέβαιη. Στα πρόσωπα που ακούγονται είναι το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου που αποτελεί επιλογή ευρωπαϊκού βεληνεκούς, ενώ εάν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να “καλμάρει” το εσωτερικό του κόμματος ίσως προχωρήσει σε μία λύση είτε στο πρόσωπο του κ. Λοβέρδου είτε του κ. Βενιζέλου.

Ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Πάγκαλος, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρη ότι η θέση της αντιπροεδρίας θα παραμείνει, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι με τον κ. Πάγκαλο.

Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει μεγάλο βάρος και στο επικοινωνιακό κομμάτι της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Ρέππα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν αυτό σημαίνει και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εντός κυβερνήσεως θα παραμείνει και ο Γιώργος Πεταλωτής. Ωστόσο θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση από αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν ή ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ή ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, για τον οποίο υπάρχουν και σκέψεις για αξιοποίησή του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο υπουργείο Μεταφορών ή ακόμα και στο Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες, αφήνουν εκτός της νέας κυβέρνησης τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τη νυν υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Τίνα Μπιρμπίλη.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπουργοποιηθούν οι Θανάσης Οικονόμου, Δημήτρης Καρύδης, Λίτσα Κουρουπάκη και Βασίλης Γιουματζίδης.

Ο Παπανδρέου πιθανόν να εξετάσει και τη συμμετοχή μερικών από την παλιά φρουρά. Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Γείτονας, ακόμα και ο Απόστολος Κακλαμάνης σε ρόλο αντιπροέδρου παίζουν για τον ανασχηματισμό.

Ο Βενιζέλος ελπίζει ότι θα του γίνει σοβαρή πρόταση. Ο ίδιος επιθυμεί θέση αντιπροέδρου με αρμοδιότητα την οικονομική πολιτική. Είναι όμως αμφίβολο αν θα του τη δώσει ο Παπανδρέου.

Για το Λουκά Παπαδήμο οι πληροφορίες λένε οτι θα τοποθετηθεί αντιπρόεδρος ή υπουργός Οικονομικών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.