Βάσεις 2011 προβλέψεις: πόσα μόρια η πτώση [video]

Τι λένε οι προβλέψεις-εκτιμήσεις για τις βάσεις 2011 στις Πανελλήνιες; Ποιες οι γενικές τάσεις πτώσης στις βάσεις μετά τα αποτελέσματα Πανελλαδικών 2011;

Σε όλα τα επιστημονικά πεδία η εικόνα που έδωσαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2011 είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή. Το γεγονός αυτό «σπρώχνει» τις βάσεις προς τα κάτω σε όλο το φάσμα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κυρίως σε εκείνα της περιφέρειας.

Οπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά των αποτελεσμάτων Πανελληνίων 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στη Φυσική και τα Μαθηματικά σημειώθηκε εφέτος «πανωλεθρία». Είναι χαρακτηριστικό το ότι στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 τα γραπτά υποψηφίων που έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση έφτασαν το 75%. Αντίστοιχα οι αριστούχοι υποδιπλασιάστηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ στο μισό μειώθηκαν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα από 15 έως 20.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, οι προβλέψεις για τις Βάσεις 2011 έχουν ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Μικρή κάμψη θα έχουν οι Νομικές, οι Παιδαγωγικές και οι Ψυχολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο: Οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μια πτώση που μπορεί να φτάσει τα 400 ή τα 500 μόρια. Οι πτώσεις των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα όλων των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο: Μικρή πτώση από 50 έως 250 μόρια αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες Ιατρικές της περιφέρειας είναι πιθανόν να κινηθούν πτωτικά κάτω από τα 18.700 μόρια. Οι τελευταίες σχολές του πεδίου θα κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο: Οι σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων. Οι πτώσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα Πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τα 700 μόρια. Πάντως, τμήματα όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα έχουν πτώση της τάξεως των 200 με 300 μορίων.

5ο επιστημονικό πεδίο: Αισθητή θα είναι η πτώση στις βάσεις 2011 στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, δηλαδή τις Οικονομικές σχολές του. Σε περιφερειακά τμήματα (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής) η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 μόρια.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών από την εφετινή χρονιά και της ακόλουθης μείωσης του αριθμού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση των βάσεων δεν θα είναι εντυπωσιακή σε όλα τα τμήματα. Ειδικά στις κεντρικές πόλεις πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα αναμένεται να «κρατήσουν» τις δυνάμεις τους.

Στο ΣΚΑΙ μίλησε επίσης ο γκουρού Χρήστος Κάτσικας για τις βάσεις 2011. Δείτε ποιες είναι οι εκτιμήσεις του, καθώς και τις συμβουλές που δίνει για το Μηχανογραφικό 2011:

Δείτε πίνακα με εκτίμηση για Βάσεις 2011 σε δημοφιλείς σχολές και όλες τις τελςυταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.