Ποιες τράπεζες ετοιμάζουν απολύσεις-μειώσεις μισθών

Αναστάτωση στους εργαζόμενους των τραπεζών, καθώς πολλές από αυτές ετοιμάζουν απολύσεις-μειώσεις μισθών. Ποιες είναι αυτές και πότε θα γίνουν;

Μειώσεις αποδοχών οριζόντια κατά 10% στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων εισηγούνται ορισμένες ελληνικές τράπεζες με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα έχει προταθεί να υπάρξει μείωση προσωπικού κατά 10% που σημαίνει περίπου 6000 άτομα σε κλαδικό επίπεδο.

Δεν είναι βέβαιο αν αυτές οι στρατηγικές έχουν συλλογικό ή πιο περιορισμένο χαρακτήρα ούτε αν «διαρρέονται» για να καταγραφούν αντιδράσεις αλλά σίγουρα στις γενικές προθέσεις ορισμένων τραπεζών είναι να υπάρχει μείωση κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων στην εξής λογική.

Άπαξ και καταγράφεται μείωση εσόδων για να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές και στα έξοδα.

Ένα παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Αν η Eurobank μείωνε κατά 10% τα ετήσια έξοδα της για τους εργαζομένους θα κέρδιζε 70 εκατ ευρώ. Γενικά για το σύστημα θα αποτελούσε κέρδος πάνω από 300 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΑΤΕ έχει εφαρμόσει μείωση των απολαβών των εργαζομένων κατά 10% και η Geniki ξεκίνησε να το εφαρμόσει χωρίς ακόμη όμως να έχει προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα περιστολής κόστους.

Στην Ελλάδα σε επίπεδο ομίλων εργάζονται περίπου 62 χιλ τραπεζοϋπάλληλοι εκ των οποίων οι 5000 με 5500 είναι ενοικιαζόμενοι.

Σε τράπεζες όπως η Εθνική, το ΤΤ, η Eurobank υπάρχουν ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι δηλαδή εργάζονται για λογαριασμό της τράπεζας πληρώνεται από την τράπεζα αλλά στελεχιακά ανήκει σε άλλη εταιρία που ενοικιάζει για συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες και δραστηριότητες υπαλλήλους.

Συνολικά οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αριθμούν περίπου 5000 με 5500.

Όμως πέραν από την μείωση κατά 10% των αποδοχών που ενώ δεν έχει υποβληθεί επίσημα συζητείται παρασκηνιακώς επίσης συζητείται και το ενδεχόμενο μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού στις τράπεζες κατά 6000 άτομα δηλαδή κατά 10%.

Προφανώς και η μείωση αποδοχών και η μείωση προσωπικού αποτελούν σημείο τριβών με την ΟΤΟΕ η οποία ωστόσο δηλώνει ότι επίσημα δεν έχει υποβληθεί πρόταση για μείωση προσωπικού.

Οι μειώσεις επιτυγχάνονται από το γεγονός ότι τα άτομα που αποχωρούν μέσω εθελούσιων εξόδων ή συνταξιοδότησης δεν αν αναπληρώνονται και έτσι τα τελευταία 2-3 χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 4,5 με 5 χιλιάδες περίπου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.