1 Μαΐου: δεν είναι αργία, είναι απεργία-σαν σήμερα

Τι έγινε την 1 Μαΐου του 1886; Διαβάστε για την εξέγερση των εργατών, την εργατική πρωτομαγιά και τι έγινε σαν σήμερα.

Την 1η Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου.

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος.

Την 1 Μαΐου του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

H 1 Μαΐου είναι η επέτειος της σφαγής Haymarket το 1886 στο Σικάγο, η οποία άρχισε με έναν άγνωστο άντρα που πέταξε μία βόμβα στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μίας απεργίας για την τήρηση του οκταώρου στην εργάσιμη μέρα. Σε απάντηση, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των εργαζομένων του Σικάγου σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές και αρκετούς από τους δικούς τους αξιωματικούς.

Το 1889, συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Παρίσι η Δεύτερη Διεθνής με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης και της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη Γαλλική Επανάσταση. Μετά από πρόταση του Ρέιμοντ Λαβίν οι σύνεδροι καλούν το εργατικό κίνημα παγκοσμίως να διαδηλώσει το επόμενο έτος, προς τιμή των εργατών που θυσιάστηκαν στις συγκρούσεις της Πρωτομαγιάς 1886 στο Σικάγο.

Γεγονότα σαν σήμερα 1 Μαΐου:

1 Μαΐου 1786 – Πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ Οι γάμοι του Φίγκαρο στη Βιέννη.

1 Μαΐου 1886 – Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.

1 Μαΐου 1893 – Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο Γκρόβερ Κλήβελαντ, ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φωταγώγησε τη πόλη του Σικάγου με λάμπες που λειτουργούσαν με εναλλασσόμενο ρεύμα.

1 Μαΐου 1930 – Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του.

1 Μαΐου 1931 – Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

1 Μαΐου 1941 – Πρεμιέρα της ταινίας του Όρσον Ουέλς Πολίτης Κέιν στη Νέα Υόρκη.

1 Μαΐου 1944 – Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 200 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

1 Μαΐου 1946 – Αποφασίζεται η επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα στη Διάσκεψη των Παρισίων.

1 Μαΐου 1947 – Παραλαβή του ελληνικού Αρματαγωγού Αλιάκμων στην Αγγλία.

1 Μαΐου 1948 – Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.

1 Μαΐου 1950 – Το ηφαιστειακό νησί Γκουάμ αναγνωρίζεται ως μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ.

1 Μαΐου 1956 – Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας του Τζόνας Σολκ για πρώτη φορά διαθέσιμο στο κοινό.

1 Μαΐου 1976 – O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του.

1 Μαΐου 1983 – Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.

1 Μαΐου 1994 – Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.

1 Μαΐου 2004 – Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρώτη Μαΐου κι απ’ τη Βαστίλη ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών χίλιες σημαίες κόκκινες μαύρες, ο Φρεδερίκο η Κατρίν και η Σιμόν» ήταν οι πρώτοι στίχοι του Μάνου Λοΐζου για μια μέρα σαν και την σημερινή.

Δείτε το βίντεο και ακούστε το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου για τον Μαή του 68′:
http://www.youtube.com/watch?v=XLX62JqIgh8&feature=related

Διαβάστε προβλέψεις για ζώδια σήμερα Τρίτη 1 Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.