Ποια ευρωπαϊκή χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης μετά την Ελλάδα

Ποια ευρωπαϊκή γειτονική μας χώρα φέρεται να μπαίνει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μετά την Ελλάδα;

Μετά την Ελλάδα και η Κύπρος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής τέθηκε κυβερνητικό νομοσχέδιο με τίτλο “Ο περί της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιο του Κυπριακού ΥΠΕΞ, θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή μέχρι τις 30 Μαΐου, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ο σκοπός του Μηχανισμού Στήριξης, είναι η κινητοποίηση της χρηματοδότησης και η παροχή στήριξης σταθερότητας, υπό αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοδοτικής συνδρομής, προς όφελος των μελών του ΕΜΣ που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, εφόσον είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολο της και των κρατών μελών της.

Προς το σκοπό αυτό ο Μηχανισμός Στήριξης έχει δικαίωμα να αντλεί κεφάλαια με την έκδοση χρηματοπιστωτικών τίτλων ή με την σύναψη χρηματοοικονομικών ή λοιπών συμφωνιών ή ρυθμίσεων με μέλη του ΕΜΣ , χρηματοοικονομικά ιδρύματα ή άλλα τρίτα μέρη. Για την δημιουργία του ΕΜΣ , που θα αντικαταστήσει τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), συμφώνησε στις 17.12.10 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Στόχος είναι ο ΕΜΣ να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο, δηλαδή επί Κυπριακής προεδρίας, αντί ένα χρόνο αργότερα, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής της Κύπρου αναφέρθηκε ότι τον σχετικό νόμο μεταξύ άλλων κύρωσαν ήδη η Ελλάδα, η Γαλλία, η Δανία, η Σλοβενία, ενώ αντίθετα δεν τον κύρωσαν ακόμη η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η Βουλή των Αντιπρόσωπων θα πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατό την τροποποίηση του άρθρου της Συνθήκης της Λισσαβόνας για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, “επειδή εάν ω μη γένοιτο χρειαστεί, η Κύπρος δεν θα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του Μηχανισμού εφόσον δεν έχει πρότερα κυρώσει τη Συνθήκη”.

Η κύρωση της τροποποίησης επείγει, είπε και εξήγησε πως “είναι επείγον γιατί πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών μέχρι τέλος Μαΐου για να μπορέσουμε να επικυρώσουμε και τα νομοσχέδια που αφορούν την καταβολή, των πρώτων δόσεων σε αυτό το Μηχανισμό“.

Η συνεισφορά της Κύπρου βάσει πληρωθέντος κεφαλαίου είναι 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως με το ποσό αυτό το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί κατά 0,8%. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της Κύπρου είναι σε εγγυήσεις που θα πρέπει μαζί με το πληρωθέν κεφάλαιο των 150 εκ. ευρώ να συμπληρώνουν ένα ποσό που ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ. Ερωτηθείς, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης δεν απέκλεισε οτιδήποτε για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Διαβάστε γιατί η Κύρπος είναι πρώτη χώρα σε πιθανότητες πτώχευσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.