Μπιν Λάντεν: «τελευταία λόγια» έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ

Ποια είναι τα τελευταία λόγια του Μπιν Λάντεν σύμφωνα με τις ΗΠΑ; Ποια ήταν τα τελευταία σχέδια του αρχηγού της Αλ Κάιντα;

Έναν εκνευρισμένο και απογοητευμένο Οσάμα μπιν Λάντεν που πάσχιζε να ανασυντάξει ένα φθαρμένο και δυσλειτουργικό τρομοκρατικό δίκτυο, ανησυχώντας παράλληλα για την απώλεια της εμπιστοσύνης των μουσουλμάνων στην Αλ Κάιντα και τους τζιχαντιστές, απεικονίζουν έγγραφα της περιόδου 2006-2011 που εντοπίστηκαν στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν κατά την επιχείρηση εξόντωσης και δημοσιοποιήθηκαν επιλεκτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι το τέλος ο Μπιν Λάντεν δείχνει να παρέμενε επικεντρωμένος στις επιθέσεις κατά των Αμερικανών, αναζητώντας ευκαιρίες ακόμη και για τη δολοφονία του Μπαράκ Ομπάμα.

Το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο ερευνητικό κέντρο της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, ανήρτησε στο δικτυακό του τόπο (στα αραβικά και σε αγγλική μετάφραση) 17 από τα συνολικά 6.000 έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά την έφοδο των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν ένα χρόνο πριν.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται η ανησυχία του Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι έχουν σκοτωθεί τόσοι μαχητές πρώτης γραμμής που η Αλ Κάιντα μπορεί και να μην επιβιώσει, και ο εκνευρισμός τους για την «ανικανότητα» τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν εμπνευστεί ή δρουν στο όνομα της Αλ Κάιντα, αλλά και η αδυναμία του να τις ελέγξει.

Ως πηγή εκνευρισμού και ανησυχίας για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίζεται και η απώλεια της εμπιστοσύνης των μουσουλμάνων που ο ίδιος επεδίωκε να υποκινήσει κατά των κυβερνήσεών τους και της Δύσης.

Ο ανταποκριτής του BBC για θέματα ασφαλείας Φρανκ Γκάρντερ επισημαίνει πως τα έγγραφα πρέπει να εξεταστούν σε ένα γενικό πλαίσιο, δεδομένου ότι είναι εύλογη η επιδίωξη των ΗΠΑ να εμφανίσουν τον Μπιν Λάντεν ως αποτυχία αντί για μία υπολογίσιμη δύναμη. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα παρέμενε σύμβολο για πολλούς ανά τον μουσουλμανικό κόσμο διότι κατόρθωνε επί σειρά ετών να διαφεύγει της σύλληψης παρά το κυνήγι των Αμερικανών.

«Σκοπεύω να εκδώσω ανακοίνωση ότι αρχίζουμε μία νέα φάση για να διορθώσουμε λάθη που κάναμε» έγραφε ο Μπιν Λάντεν το 2010. «Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος εκείνων που έχασαν την πίστη τους στη τζιχάντ» ανέφερε.

Έως το τέλος ο Μπιν Λάντεν παρέμενε επικεντρωμένος στην επίθεση κατά Αμερικανών και εξύφαινε ή επεδίωκε να εξυφάνει συνωμοσίες, όσο απίθανες και αν ήταν, για τη δολοφονία Αμερικανών ηγετών.

Ήθελε να χτυπήσει αεροσκάφη που μετέφεραν τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα υπό το σκεπτικό ότι σε μία τέτοια περίπτωση η προεδρία θα κατέληγε στον «απολύτως απροετοίμαστο» αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν και οι ΗΠΑ θα βυθίζονταν σε κρίση.

Ο Μπιν Λάντεν φέρεται να είχε διατάξει τους μαχητές του να αναζητήσουν ευκαιρίες για τη δολοφονία των Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Πετρέους σε οποιαδήποτε εκ των επίσημων επισκέψεών τους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ωστόσο, η έκθεση των Αμερικανών αναλυτών, που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση των επιστολών του Μπιν Λάντεν, εμφανίζει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα ενοχλημένο με την αδυναμία παράλληλων τρομοκρατικών δικτύων να κερδίσουν λαϊκή στήριξη, με τις αποτυχημένες εκστρατείες τους στα μέσα ενημέρωσης, και με κακοσχεδιασμένες συνωμοσίες που, κατά την άποψη του Λάντεν, παρέσυραν στο θάνατο πολλούς αθώους μουσουλμάνους.

Ως προς τις σχέσεις της Αλ Κάιντα με το Ιράν, σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος για την αμερικανική διακυβέρνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως οι επιστολές «δεν σκιαγραφούν μία συμμαχία, αλλά μία έμμεση και δυσάρεστη διαπραγμάτευση» σχετικά με ορισμένους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και τις οικογένειές τους που είχαν φυλακιστεί στο Ιράν.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, το οποίο να δείχνει την ύπαρξη συμπαθούντων στους κόλπους της κυβέρνησης του Πακιστάν, παρόλο που θεωρείται ότι αναφορές αυτού του είδους θα παρέμεναν διαβαθμισμένες.

Ο Μπιν Λάντεν μιλούσε για «έμπιστους Πακιστανούς αδελφούς», ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά σε συγκεκριμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης ή του στρατού που μπορεί να ήταν ενήμεροι ή να είχαν βοηθήσει στη μυστική παραμονή του στο κρησφύγετο του Αμποταμπάντ.

Στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως ο Μπιν Λάντεν ήταν περήφανος για τα μέτρα ασφαλείας που κρατούσαν τον ίδιο και την οικογένειά του ασφαλείς για χρόνια.

Επίσης, προκύπτει ότι δεν είχε καμία σχέση με τις καθημερινές επιχειρήσεις ποικίλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν εμπνευστεί και δρουν στο όνομα της Αλ Κάιντα. Δεν υπήρχε συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο και ο Μπιν Λάντεν είχε ελάχιστο έλεγχο επί των διαφόρων «συνδεόμενων» οργανώσεων.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται επιστολές ανάμεσα στον Μπιν Λάντεν και συνεργάτες του, καθώς και αποσπάσματα από το χειρόγραφο ημερολόγιό του. Τα έγγραφα χρονολογούνται από το Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2011.

Διαβάστε γιατί οι ΗΠΑ κρύβουν τη φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.