#

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επιστροφή της δραχμής

Ποιες κινήσεις άρχισαν να κάνουν οι τράπεζες για την επιστροφή της δραχμής σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reutersq;

Οι τράπεζες προετοιμάζονται μυστικά για να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται το νέo ελληνικό νόμισμα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters. Ορισμένες τράπεζες μάλιστα ποτέ δεν διέγραψαν τη δραχμή από τα συστήματά τους όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ πριν από παραπάνω από μία δεκαετία, και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός διακόπτη, εάν τα προβλήματα του χρέους της χώρας, την αναγκάσουν να φέρει πίσω τα εθνικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα.

Ο σχεδιασμός κάτω από το τραπέζι για ένα τέτοιο σενάριο, είναι εν εξελίξει από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Hartmut Grossman της ICS Advisors ο οποίο συνεργάζετια με τράπεζες της Wall Street. «Πολλές από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και εδώ, έχουν εξετάσει αυτό το σενάριο εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε και τόνισε πως πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι μια νέα ιδέα.

Η ΕΕ λέει ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι Έλληνες θέλουν να το κρατήσουν. Αλλά, επίσης, ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ των κομμάτων που είναι αντίθετα στο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ενώ η συμφωνία απέτρεψε την οικονομική καταστροφή της αγοράς, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή μειωμένων χρεών της, τυχόν μελλοντικά προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και αν η Αθήνα διαχειριστεί τη όλη διαδικασία περισσότερο ή λιγότερο ομαλά.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες που θα επισκιάσουν την σχετικά απλή τεχνική εργασία για την αντιμετώπιση ενός νέου νομίσματος.

Εάν η Ελλάδα αναγκάσει μία ισοτιμία, για παράδειγμα, ενός ευρώ για κάθε νέα δραχμή, αυτό θα μπορούσε να επιβάλει τεράστιες απώλειες για τις ξένες τράπεζες, διότι μία τέτοια ισοτιμία δεν θα μπορεί να «σταθεί» στις αγορές.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι τράπεζες πάντως έχουν μελετήσει διάφορες επιλογές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στον αμερικάνικο νόμο για νέες συναλλαγές παραγώγων ή δανείων. Μέχρι στιγμής, λίγοι έχουν λάβει τέτοια μέτρα, λόγω αμφιβολιών για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν, και επίσης επειδή φοβούνται να προσθέσουν στις ανησυχίες της αγοράς.

Όπως τονίζει και ο Miles Kennedy PricewaterhouseCoopers, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από το πώς θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το σενάριο επιστροφής στη δραχμή για την Ελλάδα. Εάν, για παράδειγμα, οι συναλλαγές εκφράζονται σε ευρώ, ποιό θα είναι το status αυτών των συναλλαγών σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή της σύνθεσης του νομίσματος αυτού;

Διαβάστε ποιοι προτείνουν την κυκλοφορία δύο νομισμάτων, δραχμής και ευρώ στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!