Τζούλια Τσάιλντ: συνταγές της σεφ που έγραψε ιστορία [video]

Ποια είναι η Τζούλια Τσάιλντ και γιατί η Google αφιερώνει το doodle της σε αυτή; Η ζωή και οι συνταγές της διάσημης Τζούλια Τσάιλντ.

Η διάσημη Αμερικανίδα Σεφ Τζούλια Τσάιλντ είναι η πρώτη τηλε-μαγείρισσα του κόσμου, που έμαθε τις Αμερικάνες να μαγειρεύουν κατά τη δεκαετία του ’60.

H Τζούλια Τσάιλντ έγραψε το περίφημο βιβλίο της «Mastering the Art of French Cooking» (Κυριαρχώντας στην τέχνη της γαλλικής κουζίνας) που αποτελεί τη γαστρονομική της βίβλο με 524 συνταγές, φωτογραφίες αλλά και αναλυτικές εκτελέσεις τους.

Εκτός από συνταγές, στο βιβλίο θα βρείτε απλές και χρήσιμες συμβουλές της Τζούλια Τσάιλντ για όλες τις περιπτώσεις όπως π.χ. «Μην απολογείστε αν κάτι δεν πετύχει στο φαγητό. Αν δεν το προσέξει κανείς απλά μην πείτε τίποτα».

Η αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας Τζούλια Τσάιλντ έγινε (περισσότερο) γνωστή ακόμα και στους μη κατέχοντες τα της μαγειρικής μέσω της Μέριλ Στριπ και της εξαιρετικής ερμηνείας της στην ταινία «Τζούλι και Τζούλια» (2009).

Στην ταινία, η Τζούλι Πάουελ είναι μια νέα συγγραφέας που εν έτη 2002 κάνει μια δουλειά που δεν της αρέσει καθόλου, απαντώντας σε κλήσεις από θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και απλού κόσμου οι οποίοι παραπονιούνται για τα σχέδια χτισίματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Για να κάνει κάτι που της αρέσει, αποφασίζει να μαγειρέψει όλες τις συνταγές του βιβλίου μαγειρικής “Mastering the Art of French Cooking” της Τζούλια Τσάιλντ μέσα σε ένα χρόνο. Η Πάουελ σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα μπλογκ στο οποίο θα καταγράφει την πρόοδό της στη μαγειρική.

Στο 1950, η Τζούλια Τσάιλντ, φοιτεί στη σχολή Le Cordon Bleu για να μάθει τη γαλλική κουζίνα και ξεκινά να γράφει ένα βιβλίο με θέμα τη γαλλικά κουζίνα για τις Αμερικανίδες νοικοκυρές. Και οι δύο αυτές γυναίκες παρουσιάζουν ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Και οι δύο λαμβάνουν υποστήριξη από τους συζύγους τους, εκτός όταν ο σύζυγος της Πάουελ κουρασμένος από την υπερβολική αφοσίωσή της στο χόμπι της, την εγκαταλείπει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Τελικά, το μπλογκ της Πάουελ γίνεται θέμα στην εφημερίδα The New York Times και προκαλεί το ενδιαφέρον αρκετών δημοσιογράφων, ατζέντηδων, εκδοτών και μιας αρνητικής επιστολής της ίδιας της Τζούλια Τσάιλντ. Η ταινία τελειώνει με την Πάουελ και το σύζυγό της να επισκέπτονται την κουζίνα της Τσάιλντ στο Ίδρυμα Σμιθσόνιαν και την Τσάιλντ να βρίσκεται στην ίδια κουζίνα, κρατώντας στα χέρια της το βιβλίο της.

Το Μοσχαράκι Μπουργκινιόν που ονομάζεται επίσης Βοδινό Βουργουνδίας είναι ίσως μια από τις πιο διάσημες συνταγές της Τζούλια Τσάιλντ. Ο πλούσιος συνδυασμός γεύσεων του μπέικον, τα μανιτάρια, το μοσχαρίσιο κρέας και το κόκκινο κρασί συνδυάζονται για να κάνουν ένα πραγματικά εξαίσιο φαγητό.

Όπως λέει και η Τζούλια Τσάιλντ στον πρόλογο της συνταγής, όπως συμβαίνει με τα πιο γνωστά πιάτα, υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόπους για να καταλήξουμε σε μια καλή συνταγή, εάν γίνει με μεγάλη προσοχή και φροντίδα και καλά υλικά, θα αποκτίσει τέλεια γεύση.

Μοσχάρι Μπουργκινιόν, συνταγή της Julia Child

Χρόνος ετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Μερίδες: 5

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι κιλότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/3 κούπας ελαιόλαδο
4 καρότα, τα κόβουμε σε 4 λωρίδες και μετά στην μέση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές αλεύρι
3 κούπες κρασί κόκκινο ξηρό Αγιωργίτικο
2 κούπες ζωμό βοδινού
18 – 24 κρεμμυδάκια μικρά
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γ. θυμάρι
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
250 γραμμάρια μανιτάρια

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας, το κόβουμε σε κύβους και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί πολύ, αλλά όχι να αρχίσει να βγάζει καπνό, τσιγαρίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια τα ολόκληρα μαζί με τα καρότα και τα βγάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και αφού τα σωτάρουμε ξαναρίχνουμε το κρέας. Ρίχνουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο με το ζωμό βοδινού, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης.
Τα βάζουμε στη γάστρα μαζί με τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για δύο ώρες.
Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Τα προσθέτουμε στη γάστρα και τα ανακατεύουμε μέσα στο φαγητό.
Σερβίρουμε το Μπουργκινιόν με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές για σπιτικά και παραδοσιακά φαγητά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!