“Ο Γιώργος Λιλλήκας πήρε 9,5 εκ. από τον ΚΟΤ ενώ ήταν υπουργός”

Σε ποιες αποκαλύψεις προχώρησε με δημοσίευμα τής η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ στην Κύπρο για τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα; Σε ποια βουλευτή έκανε μήνυση ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας;

Με τις Προεδρικές 2013 να πλησιάζουν και τις δημοσκοπήσεις να παίρνουν φωτιά, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ για τον Γιώργο Λιλλήκα, έρχεται να αναταράξει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΚΟΤ, ημερομηνίας 10/01/2013, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Πολίτης», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Publicis, η οποία είναι συνδεδεμένη με την εταιρεία Marketway, κέρδισε επί υπουργίας Γιώργου Λιλλήκα τις προσφορές για την τουριστική προβολή της Κύπρου κατά τα έτη 2004-2007 στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Δανία και κάποιες άλλες βόρειες χώρες έναντι 9,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ αποκαλύπτει:

“Με αφορμή την προσπάθεια του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα να εκφράσει τη βάση του ΔΗΚΟ στις επικείμενες εκλογές και τις διαρροές εγγράφων για ρουσφέτια του Μάριου Καρογιάν, υπήρξε τον περασμένο Δεκέμβριο σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υποψηφίου και της βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άστρα η Αθήνα Κυριακίδου διερωτήθηκε δημόσια «πόσα φτωχόπαιδα από την Παναγιά έγιναν πολυεκατομμυριούχοι τα τελευταία 15 χρόνια και πόσα εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στα ταμεία της διαφημιστικής εταιρείας της συζύγου του Γιώργου Λιλλήκα από τα δημόσια ταμεία, από την ημέρα που ο ίδιος εξελέγη βουλευτής». Η Κυριακίδου διερωτήθηκε ταυτόχρονα κατά πόσο ήταν «δεοντολογικά ορθό όταν ο κ. Λιλλήκας ήταν υπουργός Εμπορίου, η εταιρεία της συζύγου του να παίρνει προσφορές από τον ΚΟΤ».

Ο Γιώργος Λιλλήκας απάντησε ότι «ελλείψει επιχειρημάτων» οι πολιτικοί αντίπαλοί του «προσφεύγουν στη λασπολογία» και κίνησε αγωγή λιβέλλου κατά της Αθηνάς Κυριακίδου. Η βουλευτής, αξιοποιώντας τη βουλευτική της ιδιότητα, ζήτησε πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου και τον ΚΟΤ. Οι απαντήσεις που καθηκόντως έδωσε ο ΚΟΤ, κατόπιν σχετικής επιστολής του υπουργείου Εμπορίου, περιέχουν συντριπτικά στοιχεία για την εκμετάλλευση του αξιώματος του υπουργού Εμπορίου από τον Γιώργο Λιλλήκα προς όφελος των δραστηριοτήτων της οικογενειακής του επιχείρησης Marketway και των συμβεβλημένων με αυτήν επιχειρήσεων και επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τις αποκαλύψεις που έκανε ο ΠΟΛΙΤΗΣ τον Φεβρουάριο του 2005 για την περιβόητη υπόθεση Sporteam.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο ΚΟΤ στο υπ. Εμπορίου, στις 10 Ιανουαρίου 2013, την τετραετία κατά την οποία ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν στην κυβέρνηση (μέχρι τα μέσα του 2006 στο αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού), είναι ότι εταιρείες οι οποίες ήταν συμβαλλόμενες με τη Marketway εξασφάλισαν συμβόλαια από τον ΚΟΤ ύψους 9,5 εκ ευρώ! Περίπου 8 εκ. ευρώ ήταν τα συμβόλαια με τη γαλλική διαφημιστική εταιρεία Publicis. Η Marketway είναι επιχειρηματικά συνδεδεμένη με την Publicis, εκπροσωπεί την εταιρεία στην Κύπρο, χρησιμοποιεί το λογότυπό της και εμφανίζονταν σαν μια οντότητα υπό την επωνυμία Marketway/Publicis.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που δόθηκε από τον ΚΟΤ ως απάντηση στα ερωτήματα της Αθηνάς Κυριακίδου, με την ανάληψη του υπουργείου Εμπορίου από τον Γιώργο Λιλλήκα, τον Μάρτιο του 2003, η Publicis είχε εξασφαλίσει το πρώτο συμβόλαιο με τον ΚΟΤ που αφορούσε το 2004 και αυτό επαναλαμβανόταν μέχρι και το 2007.

Το ζήτημα της παραχώρησης συμβολαίων σε εταιρείες συνδεδεμένες με την οικογενειακή επιχείρηση του τότε υπουργού Εμπορίου, έφερε στη δημοσιότητα ο «Πολίτης» τον Φεβρουάριο του 2005 και ακολούθως απασχόλησε την επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με πρωτοβουλία του προέδρου της Χρ. Πουργουρίδη.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΚΟΤ, ημερομηνίας 10/1/2013, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Πολίτης», η Publicis, η οποία είναι συνδεδεμένη με την εταιρεία Marketway, κέρδισε επί υπουργίας Γιώργου Λιλλήκα τις προσφορές για την τουριστική προβολή της Κύπρου κατά τα έτη 2004-2007 στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Δανία και κάποιες άλλες βόρειες χώρες έναντι 9,5 εκατ. ευρώ.”

Διαβάστε τι δείχνουν οι τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις για τις Προεδρικές 2013 για τον δεύτερο γύρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.