Πώς η Κύπρος απέφυγε το «κούρεμα» στις καταθέσεις

Με ποιον τρόπο η Κύπρος κατάφερε να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων; Τι ανέφερε το Eurogroup στις νέες προτάσεις της Κύπρου;

«ΑΝΟΙΚΤΟ» στις νέες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε το Eurogroup σε χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψή του, το οποίο πάντως φρόντισε να προσθέσει στην ανακοίνωσή του ότι αυτές θα πρέπει να βρίσκονται σε «σύμπνοια» με ορισμένες από τις προϋποθέσεις που έχουν ήδη τεθεί.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή εννέα νομοσχέδια, στα οποία περιλαμβάνονται μέτρα όπως η συγκρότηση Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η κατοχύρωση ειδικού ορίου μεταφοράς χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς προς το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά, μετά από αντίστοιχη εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας, σε πλήρη αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας. Η κίνηση αυτή καταφθάνει μετά και από την απειλή της ΕΚΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την παροχή ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μετά την 25η Μαρτίου.

Eurogroup : Εν αναμονή νέων προτάσεων

Στην ολιγόλογη ανακοίνωση των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζεται ότι «το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές νέο σχέδιο, τις προτάσεις του οποίου περιμένει από τις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό.

Το Eurogroup στη συνέχεια, στη βάση μιας ανάλυσης που θα γίνει από την τρόικα, πρέπει να προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις για ένα ρυθμιστικό πρόγραμμα, σεβόμενο τις παραμέτρους που έχουν καθοριστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Μετά το πέρας αυτών των διαπραγματεύσεων οι αρχές της Κύπρου πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας. Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία απόλυτης προστασίας των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ στην ΕΕ».

Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί θα έχει σκοπό να χρηματοδοτεί ή να ενισχύει οικονομικά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ταμείο θα λάβει ως ενεργητικά κρατική και εκκλησιαστική περιουσία, μεταξύ των οποίων και ακίνητα και θα εκδώσει έναντί τους ειδικά καλυμμένα ομόλογα. Πιθανότατα, τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν ημερομηνία ωρίμασης, με σκοπό να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος μέσα από τη λειτουργία του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, προέκυψε πως το δυνητικό μέγεθος του ταμείου μπορεί να προσεγγίσει το ζητούμενο ποσό, γύρω στα 5,8 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμείο είναι πολύ πιθανόν να περιληφθεί και το απόθεμα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Το ταμείο θα είναι κρατική εταιρία ιδιωτικού δικαίου.

Την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Πανίκος Δημητριάδης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει και μάλιστα άμεσα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της. Στο νομοσχέδιο που εισηγείται η Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «κακή» και «καλή», με ταυτόχρονη προστασία των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, με τα μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας η τελευταία θα είναι σε θέση από την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες της.

Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι στην «καλή τράπεζα» θα μεταφερθούν όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και όλες οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ. Αυτό «μεταφράζεται» σε καταθέσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ, έναντι των 36 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα.

Δείτε τι προτείνουν ακαδημαϊκοί για διάσωση της Κύπρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.