Νέο σχέδιο Β: κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα, 1,5% κούρεμα καταθέσεων

Ποιο είναι το νέο πλάνο Β για την Κύπρο; Πόσο θα φτάσει το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τι θα γίνει η Λαϊκή τράπεζα;

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η Κύπρος καταλήγει σε ένα σχέδιο για τις καταθέσεις των τραπεζών οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα», μεταδίδει το sigmalive.

Όπως σημειώνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. “Με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό της Κύπρου φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα των καταθέσεων αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200,000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής τράπεζας.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για την Κύπρο: «Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β»

«Εδώ που είμαστε, πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, για να σωθεί η Κύπρος» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA.

«Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β΄» διαβεβαίωσε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ σε ερώτηση για το αν αυτό θα περάσει από τη Βουλή, απάντησε ότι «θα περάσει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Περιμέναμε κάτι από τη Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση» υπογράμμισε.

Διαβάστε ποια τα 4 σενάρια για την Κύπρο και τις καταθέσεις και τι θα συμβεί με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.