Κύπρος: έκλεισε η συμφωνία για το φυσικό αέριο

Ποια πολύ σημαντική συμφωνία υπέγραψε η Κύπρος για το φυσικό αέριο; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα του μνημονίου συναντίληψης;

Το μνημόνιο συναντίληψης για την κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης, υπέγραψε η κυβέρνηση στην Κύπρο για το φυσικό αέριο, με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner.

Ως πολύ σημαντική για την Κύπρο χαρακτηρίζεται η υπογραφή της συμφωνίας με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner για την κατασκευή του πρώτου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στις εννέα το πρωί στην παρουσία των πρεσβευτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για την τελική συμφωνία κατασκευής και λειτουργίας του τερματικού. Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου πρόκειται είπε για μεγαλεπήβολο έργο στρατηγικής σημασίας και συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δικές τους τοποθετήσεις οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών τόνισαν τη σημασία του τερματικού για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι με την υπογραφή του Μνημονίου εγκαινιάζονται και οι συνομιλίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Έλληνας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι έρευνες στο τεμάχιο 12 θα αποτελέσουν την αφετηρία για να μπει η Κύπρος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ όπως είπε με τα έργα κατασκευής του τερματικού θα ανοίξουν μέχρι το 2016 8 με 10.000 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε γιατί η Gazprom πουλάει ακριβότερα το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.