Φορολογική δήλωση 2013: Όλα μπάχαλο. 50-50 για νέα παράταση

Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με την παράταση στη φορολογική δήλωση 2013; Ποια τα προβλήματα που έχουν προκύψει;

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013 για όσους έχουν ΑΦΜ σε 1 και 2 και φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση στις ημερομηνίες υποβολής αφού τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι πολλά και σημαντικά.

Παρά την άτεγκτη στάση των προηγούμενων ημερών ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2013, η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών κατανοεί ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και αναμένεται εντός της ημέρας να ξεκαθαρίσει το εάν και μέχρι πότε θα δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τη διευθέτηση του ζητήματος, καθώς έχει καταδειχθεί η αδυναμία χιλιάδων φορολογουμένων να ανταποκριθούν εγκαίρως και εμπρόθεσμα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2013.

Ένα από τα μείζονα προβλήματα, είναι αυτό που έχει ανακύψει με τους τόκους των καταθέσεων, καθώς, το ίδιο το υπουργείο αναφέρει πως πολλές τράπεζες έχουν αποστείλει λανθασμένες εγγραφές τόκων, καθώς αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά από τους τόκους έχουν κοινοποιήσει τα μεικτά ποσά, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους παρακρατούμενους φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για να τύχει κάποιος φορολογούμενος των φορολογικών εκπτώσεων που δικαιούται με βάση τα δικαιολογητικά που έχει συγκεντρώσει π.χ. ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εμπροθέσμως.

Αντιδρά η Τρόικα
Ωστόσο η ανακοίνωση παράτασης προσκρούει στην εμμονή των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα, που εγείρουν συνεχώς ενστάσεις για τη σκοπιμότητα παρατάσεων στις ενδιάμεσες καταληκτικές προθεσμίες, καθώς φοβούνται ότι εάν πέσει ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων 2013 την ίδια περίοδο, το TAXIS δεν θα αντέξει και τότε θα πρέπει να παραταθεί και η τελική προθεσμία της 30ης Αυγούστου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τη Τρόικα, είναι ορατό ή σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο πολλοί φορολογούμενοι να πληρώσουν τη τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος μετά από το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και αυτομάτως θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα του 2013.

Έτσι, οι κ. Θεοχάρης και Μαυραγάνης είναι πιθανόν εντός της ημέρας να ανακοινώσουν αρχικά παράταση ολίγων ημερών μετά την εκπνοή της προσθεσμίας για κάθε ψηφίο ΑΦΜ, και στη συνέχεια και αναλόγως της πορείας κατάθεσης των δηλώσεων, να επανεξετάσουν τη στάση τους γύρω στις 15 Αυγούστου. Βεβαίως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι αρμόδιοι υπουργοί να ανακοινώσουν απευθείας ότι η 31η Αυγούστου 2013 θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013 ανεξαρτήτως κατάληξης ΑΦΜ.

Πάντως μέχρι το Σάββατο είχαν υποβληθεί περίπου 2,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων, επί συνόλου περίπου 6,5 εκατομμυρίων. Εξάλλου είναι ενδεικτικό ότι για να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκκρεμών φορολογικών δηλώσεων, απαιτείται η μέση ημερήσια υποβολή να φτάσει στις 105.000 άρα να κινείται στα όρια αντοχής του συστήματος TAXIS.

Διαβάστε ποιο το πρόβλημα με τους τόκους καταθέσεων στο taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.