Γιώργος Κορωνιάς: πώς ο top manager πούλησε ό,τι πολυτιμότερο είχε

Πώς ο κατά πολλούς κορυφαίος πρώην manager της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς πούλησε ό,τι σημαντικότερο είχε;

Τα Καρδάμυλα, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Χίου, δεν μαζεύει τουρίστες. Το καλοκαίρι όμως σφύζει από ζωή, καθώς μαζεύονται εκεί από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα όλες οι μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες που κατάγονται από το χωριό. Στα Καρδάμυλα τα συνηθέστερα ονόματα είναι Λιβανός, Τσάκος, Φράγκος, Μαδιάς, Φαφαλιός, Αγγελικούσης, Κανελλάκης, Καρράς κ.λπ. Το 75% των παραθεριστών που συστήνονται με διάσημα και «βαριά» επίθετα είναι μικρομεσαίοι που φαίνονται πλούσιοι, ενώ το υπόλοιπο 25% είναι πραγματικά βαθύπλουτοι που παριστάνουν τους φτωχούς.

Tα Καρδάμυλα είναι χτισμένα πάνω σε έναν μεγάλο απάνεμο κόλπο και αυτό το πλεονέκτημα έστρεψε νωρίς τους κατοίκους στην εμπορική ναυτιλία. Σε αυτόν τον ασφαλή κόλπο δένουν σήμερα και τα μεγάλα σκάφη των εφοπλιστών εκ Χίου που επιστρέφουν το καλοκαίρι στις ρίζες των προγόνων τους. Συνηθισμένοι να βλέπουν αγκυροβολημένα στον κόλπο ιδιωτικά γιοτ που θυμίζουν σε μέγεθος πλοία της γραμμής, οι Καρδαμυλίτες εντυπωσιάστηκαν φέτος από ένα μεγάλο σκάφος με έντονα μοντέρνες γραμμές, βαμμένο γαλάζιο. Τέτοιο δεν είχε ξαναφανεί στην περιοχή. «Sea Kid» ήταν η επωνυμία του και προκάλεσε τα βλέμματα φθόνου όσων βρέθηκαν στην παραλία. Ολοι όσοι όμως ασχολούνται με το αντικείμενο αμέσως κατάλαβαν. Ο Γιώργος Κορωνιάς, ο θρυλικός μάνατζερ της Vodafone στην Ελλάδα, αποχωρίστηκε το αγαπημένο του σκάφος (δείτε συνημμένες φωτογραφίες) που ήταν αφιερωμένο στη δεύτερη σύζυγό του, ένα πλωτό παλάτι με την ονομασία «Τatiana per sempre», ελληνιστί «Τατιάνα για πάντα».

Σε άλλα χέρια μισοτιμής

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκάφος το οποίο απέκτησε ο Κορωνιάς το 2007 με ειδική παραγγελία στα ιταλικά ναυπηγεία Baglietto. Το μήκους 44 μέτρων γιοτ το διακόσμησε ο Φραντσέσκο Παζκόβσκι και ξεχωρίζει επιπλέον για το απαλό γαλάζιο χρώμα του. Είχε αγοραστεί 12,5-13 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε αντί 6 εκατ. στον εφοπλιστή Ευάγγελο Αγγελάκο, έναν low profile οικογενειάρχη, που είναι και δήμαρχος Οινουσσών τα τελευταία 12 χρόνια. Το «Τatiana per sempre», μεγάλη αδυναμία του Κορωνιά, μάλλον δεν του έφερε τύχη. Το απέκτησε, και τον επόμενο χρόνο, τον Μάρτιο του 2008, άφησε την καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone έχοντας ωστόσο δημιουργήσει ήδη μια τεράστια περιουσία, ένα ανάλογο lifestyle και τη φήμη του πλέον επιτυχημένου μάνατζερ στην Ελλάδα. Αρκετές πολυεθνικές ακολουθούν την πολιτική να «τρώνε» τα στελέχη τους περίπου κάθε επτά χρόνια, θεωρώντας ότι η επιχείρηση αξιοποίησε το σύνολο των ικανοτήτων τους. Στη Vodafone και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών γενικότερα αλλάζουν αρκετά συχνά τους μάνατζερ. Ο Κορωνιάς όμως αποτελούσε εξαίρεση. Εμεινε στο τιμόνι της Vodafone Hellas επί 16 συναπτά έτη. Ο σερ Κρις Τζεντ, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη Vodafone από μια περιορισμένη βρετανική εταιρεία σε έναν πολυεθνικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών, δεν τον εκτιμούσε απλώς, τον λάτρευε. Ο «Giorgos» στην Αθήνα έλυνε πάντοτε όλα τα προβλήματα.

Από την ταβέρνα στο τιμόνι της Panafon

Ο Κορωνιάς, 62 ετών σήμερα, μεγάλωσε στο Χαλάνδρι, όπου ο πατέρας του είχε μια ταβέρνα. Η οικογενειακή ταβέρνα, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, generate cash flow, δηλαδή παρήγαγε τις ταμειακές ροές για να χρηματοδοτεί τις σπουδές του νεαρού Κορωνιά στη Μεγάλη Βρετανία ως ηλεκτρονικού μηχανικού με εξειδίκευση στα αεροναυτικά συστήματα. Θα επιστρέψει στην Αθήνα και το 1979 σε ηλικία 28 ετών θα ξεκινήσει να εργάζεται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Σύντομα θα γίνει προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρονικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΑΒ. Το 1987 την εγκαταλείπει για την εταιρεία Πληροφορικής Ergodata. Εκείνη την περίοδο θα γνωριστεί με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Το 1991 η Panafon παίρνει τη μία από τις τρεις άδειες κινητής τηλεφωνίας και ο Κόκκαλης εμπιστεύεται το εγχείρημα στον Κορωνιά. Το 1995 θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία που πλέον έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και η επωνυμία της είναι Vodafone. Από το σημείο αυτό η πορεία του θα απογειωθεί. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Cosmote και Wind βλέπουν την πλάτη της Vodafone. Είναι αναμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος, ικανός και ισχυρός μάνατζερ στην Ελλάδα. Φημολογείται ότι αμειβόταν με ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αλλά τα πολλά χρήματα έρχονται από τα μπόνους. Εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές επιβραβεύουν τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του, ανεβαίνουν συνεχώς, τα μερίσματα αυξάνονται και κάθε χρόνο έρχονται νέες επιτυχίες και περισσότερες μετοχές στα χέρια του. Στα κεντρικά της Vodafone στο Λονδίνο πίνουν νερό στο όνομά του.

Η μεγάλη ζωή

Οσο αθροίζονται οι επιτυχίες, το lifestyle του αρχίζει να αλλάζει: μετακομίζει από το Φάληρο στη Φιλοθέη σε μια μινιμαλιστικής γραμμής κατοικία που σχεδίασε γι’ αυτόν η εταιρεία ISV των μοδάτων αρχιτεκτόνων Μπάμπη Ιωάννου και Τάσου Σωτηρόπουλου. Φημολογείται ότι τότε προσέλαβε ειδική μεταφορική από το εξωτερικό ώστε να μεταφέρει την κάβα των κρασιών του ασφαλώς από το Φάληρο στο νέο του σπίτι. Αποκτά σπίτι στην Αράχοβα και άλλο ένα στη Μύκονο. Εχει παντρευτεί πλέον την Τατιάνα που εργαζόταν στην ίδια εταιρεία μαζί του. Οταν η σχέση τους άρχισε να μαθαίνεται, τα στόματα κλείνουν αμέσως καθώς η μέλλουσα κυρία Κορωνιά μετακομίζει στην Panavox, μια εταιρεία service provider της Vodafone. Εχει έναν γιο από τον προηγούμενο γάμο της και ο Κορωνιάς δύο και αποκτούν μαζί και ένα κορίτσι. Απολαμβάνουν τη ζωή τους, διαλέγοντας ρούχα σε ιδιωτικές επιδείξεις μόδας που γίνονται σε σουίτες ξενοδοχείων στο Παρίσι όπου πετάγονται συχνά-πυκνά για ψώνια αγοράζοντας χειροποίητα παπούτσια, πανάκριβα ρολόγια κ.λπ. Συλλέγουν πίνακες ξένων ζωγράφων, όπως έργα του Φερνάντο Μποτέρο και η στενή παρέα του ζεύγους περιλαμβάνει επιχειρηματίες όπως ο Κόκκαλης, ο Ανδρέας Κορασίδης, ο εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος κ.ά. Διάσημοι σεφ μαγειρεύουν ειδικά για το ζεύγος Κορωνιά και τους καλεσμένους του. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι φθονούν τον μάνατζερ και τον κατηγορούν ότι υπέπεσε στο δεύτερο σοβαρότερο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Πάπα Γρηγορίου Α’: την αλαζονεία.

«Ανοησίες», λέει άνθρωπος που εργάστηκε μαζί του εκείνη την περίοδο και τον γνωρίζει καλά για να τονίσει γεμάτος απορία: «Ηταν ο πιο επιτυχημένος και ισχυρός Ελληνας μάνατζερ και είχε δουλέψει σκληρά για να πετύχει. Διαχειριζόταν μια τεράστια δουλειά που δημιούργησε από το μηδέν. Τι έπρεπε να κάνει; Να τρώει στα σουβλατζίδικα και να γυρνάει στα τσιπουράδικα για να μην τον κατηγορούν οι κομπλεξικοί;».

Ο «θεός» και τα λάθη του

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επαγγελματική ισχύς και οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Δεν φωνάζει στα στελέχη του. Αλλωστε δεν χρειάζεται, γίνεται πάντα ό,τι λέει αυτός. Στα γραφεία της Vodafone oι υφιστάμενοί του τον αποκαλούν πλέον «θεό». Και οι «θεοί» όμως κάνουν λάθη. Για παράδειγμα θα απολύσει από τη Vodafone τον τότε εμπορικό της διευθυντή Μιχάλη Τσαμάζ, που σήμερα είναι ο νούμερο ένα μάνατζερ τηλεπικοινωνιών, ο άνθρωπος που διοικεί τον ΟΤΕ. Κάποιοι λένε ότι εκδίωξε από τη Vodafone και έναν άλλο μετέπειτα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, τον Νίκο Μανασσή. Τον Απρίλιο του 2005 βραβεύεται ως μάνατζερ της χρονιάς. «Οι τεχνικές διδάσκονται, οι εμπειρίες συσσωρεύονται, τη διαφορά όμως την κάνει η ψυχή και ο άνθρωπος. Με το χάρισμα του leader γεννιέσαι», θα πει στην ομιλία του στην τελετή βράβευσης. Εναν μήνα νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2005, ο Κορωνιάς είχε ανακαλύψει παράνομο λογισμικό στις εγκαταστάσεις της Vodafone. Σηκώνει το τηλέφωνο και ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι Γιώργος Βουλγαράκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος δίνουν μια αφελή, κακοστημένη επικοινωνιακή παράσταση με μια έκτακτη συνέντευξη. Το σκάνδαλο ξεσπά και σύντομα αντιπολίτευση και Τύπος κατηγορούν τον Κορωνιά ότι δεν ενημέρωσε την Αρχή Διαφύλαξης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ως όφειλε και ότι απενεργοποίησε το παράνομο λογισμικό και χάθηκε έτσι η δυνατότητα εντοπισμού των υπευθύνων. Μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών η υψηλή πτήση του Κορωνιά στη Vodafone χάνει συνεχώς ύψος. Είναι ένα άσχημο παιχνίδι της τύχης για τον έμπειρο μάνατζερ. Μια λαμπρή πορεία που κράτησε 16 χρόνια φτάνει στο τέλος της μέσα στη δίνη ενός σοβαρού προβλήματος της εταιρείας που έχτισε.

Τον Μάρτιο του 2008 κατεβαίνει από το τρένο της Vodafone και αποφασίζει να συνεχίσει τη ζωή του ως επιχειρηματίας. Μπαίνει στη ναυτιλία και ιδρύει την Crown Marine, η οποία ξεκινά με τρία πλοία. Στην αγορά μιλούν για μια επένδυση 70 εκατ. δολαρίων. Η ναυτιλία, όμως, διάγει έντονα καθοδική τροχιά και τα δύο καράβια θα χαθούν από τις τράπεζες. Το ένα που έχει απομείνει σήμερα βαρύνεται με δάνεια, ευτυχώς όχι πάνω από την αξία του, και το διαχειρίζεται για λογαριασμό του μια μεγάλη ναυτιλιακή. Ταυτόχρονα ο Κορωνιάς είναι μέτοχος κατά 25% στην ΙnAccess Network, μια εταιρεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου που στεγάζεται πίσω από τα γραφεία της Wind. Το ότι η «Τατιάνα» δεν ήταν «για πάντα» δεν σημαίνει ότι ο Κορωνιάς τα έχει χάσει όλα. Δημιούργησε μια μεγάλη περιουσία και προφανώς έχει ακόμη εναλλακτικές επιλογές για να διαχειριστεί την κατάσταση. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι και η βίλα στη Φιλοθέη έχει βγεί στην αγορά προς πώληση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.