1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Hμέρα κατά του AIDS. Μύθοι και αλήθειες

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίζεται και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως τις 31 Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι ομοφυλόφιλους άνδρες. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 883 (ποσοστό 84,2%) αφορούν άνδρες και τα 166 (15,8%) γυναίκες.

Σίγουρα θα υπάρξουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012.

Μύθοι και αλήθειες για το πώς μεταδίδεται

Μπορεί να μεταδοθεί:
– μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική),
– μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο,
-από HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται:

– μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο),
– των κουνουπιών ή άλλων εντόμων,
– της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών,
– του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο πιο διαδεδομένος τύπος εξέτασης για την ανίχνευση του HIV είναι το τεστ αντισωμάτων HIV (ELISA) και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες μετά από πιθανή έκθεση στον HIV. Αν βγει θετικό, τότε γίνεται το απολύτως ειδικό για τον HIV τεστ Western Blot, για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ αντισωμάτων. Αν και αυτό βγει θετικό, η διάγνωση είναι σίγουρη.

Πορεία HIV λοίμωξης – αντιμετώπιση της νόσου

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, ποικίλει από άτομο σε άτομο. Κατά το στάδιο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα του HIV(+) ατόμου έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής παρακολουθείται τακτικά και λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του/της (θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο που να προφυλάσσει έναντι του HIV).

Διαβάστε ποια είναι η νέα επικίνδυνη ασθένεια όσο το AIDS που ανακάλυψαν ερευνητές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.