Μεταρρύθμίσεις στην Υγεία: ποιες οι σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΠΥ

Ποιες οι σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΠΥ; Tι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στην υγεία όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης;

«Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα» και σημείωσε ότι «είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη». «Το ΕΣΥ, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. Θα υπάρξει αποκέντρωση, κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του για σαρωτική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.

Εν τω μεταξύ, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος θα είναι από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει, επίσης, να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8 χιλιάδες 500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από τα νοσοκομεία.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ, ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.

Την άρνησή του να κάνει διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με κλειστά τα πολυιατρεία του Οργανισμού, επανάλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλέον ότι «θα ξεκινήσει η κινητικότητα στον ΕΟΠΥΥ ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα ακόμη και χωρίς τους γιατρούς». «Δεν συζητώ με απεργούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας «Το κράτος δεν εκβιάζεται. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν».

«Θα θέλαμε τους γιατρούς να είναι μαζί μας στη μεταρρύθμιση να συζητάμε και να διαμορφώνουμε. Αν επιμείνουν στην απεργία τους, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης

Σημειώνεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν για να εκτιμήσουντην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν τις ανακοινώσεις περί ένταξης τους στο ΕΣΥ ως ελιγμό για εξαναγκασμό των γιατρών ΕΟΠΥΥ σε αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ και εμμέσως σε αυτοαπόλυση.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δημόσια δήλωση που έκανε το πρωί ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών» και μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνεργασία με την Task Force παρουσιάζουμε σήμερα στο συνέδριο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον ελληνικό Λαό, διότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας θα μπορέσουμε να φτιάξουμε επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα για τα οποία γκρινιάζαμε τόσα χρόνια να λυθούν και να αποκτήσουν οι Έλληνες πολίτες την υγεία που τους αξίζει. Το σύστημα υγείας που πρέπει και μπορούν να έχουν και το κράτος πρέπει να τους προσφέρει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρύθμισης με τη βοήθεια της Task Force και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει δύο άξονες: τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τη στήριξη της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα εχει 101 παραδοτέες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η οργάνωση της πρωτοβάθμαις φροντίδας υγείας, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία διαμορφώνονται σε συνεργασία με του Γερμανούς, η αναμορφωση του ΕΟΠΥΥ, η αναμόρφωση των νοσοκομείων, κ.λπ.

«Αν και η Γερμανία, είπε ο κ. Α. Γεωργιάδης, έκανε 25 χρόνια να υλοποιήσει τη δική της μεταρρύθμιση στην Υγεία, εμείς προσπάθούμε μέσα σε 2-3 χρόνια να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.