Νέλσον Μαντέλα: δείτε ζωντανά την κηδεία του μεγάλου ηγέτη [LIVE video]

Δείτε LIVE την κηδεία του μεγάλου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Καλοκαίρι του 1918. Στο μικρό χωριό Μvezo, 4 ώρες δρόμος με τα πόδια από το Kunu, γεννιέται ο άνθρωπος με το όνομα Νέλσον Μαντέλα, που έμελλε με το έργο του να προσθέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Χειμώνας του 2013. Ο απελευθερωτής της νοτιοαφρικανικής γης Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στα «σπλάχνα» της.

Στον σύγχρονο Kunta Kinte Νέλσον Μαντέλα , που έσπασε τα δεσμά του Άπαρτχαϊντ όπως ο ήρωας στο best-seller «Οι ρίζες» τα δεσμά της σκλαβιάς, λένε σήμερα το τελευταίο αντίο χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και δεκάδες ηγέτες.

Με την κηδεία ολοκληρώνεται το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

Η τελετή της κηδείας μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση από τις 08:15 τοπική ώρα. Μεγάλες οθόνες έχουν στηθεί για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα “κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα”.

Το πρώτο μέρος της τελετής αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δυο ώρες. Στις 10:00 οι κάμερες θα κλείσουν καθώς η οικογένεια επιθυμεί η ταφή του Μαντέλα να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο. Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, θα παραστούν στη ταφή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

Το Σάββατο, τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, παρουσία του προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, αποχαιρέτησαν τον Νέλσον Μαντέλα, προτού η σορός του τοποθετηθεί σε ένα αεροσκάφος C-130, για να μεταφερθεί στη γη των προγόνων του.

Ο Ζούμα, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για τον «Μαντέλα της δράσης» σημειώνοντας πως: «Ήταν ένας αληθινός δημοκράτης που καταλάβαινε τον κόσμο. Ήταν ο πατέρας και ο φύλακας – άγγελός μας που θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας».

Το παρών έδωσε τελικά και ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του στενού φίλου και συνεργάτη του, επειδή δεν προσκλήθηκε, θα μεταβεί τελικά στο Κούνου για την τελετή που θα γίνει την Κυριακή.

Δείτε live την επικήδειο ακολουθία για τον Νέλσον Μαντέλα:

http://www.youtube.com/watch?v=dbIhuEyo0sI#t=1129149

Διαβάστε για τη «σφαγή» για την κληρονομιά του Μαντέλα και πόσοι ακόμη διεκδικούν μερίδιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.