Ποιες οι αλλαγές στην αυξημένη παρακράτηση φόρου στις συντάξεις

Ποιες είναι οι αλλαγές για την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις συντάξεις σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου;

«Θα επανεξετάσει το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της παρακράτησης φόρου 20%» επί του τζίρου στις επιχειρήσεις για τα royalties, ανέφερε την Τετάρτη υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το εξοντωτικό μέτρο περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που ισχύει από φέτος, αλλά φαίνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ήδη «δεύτερες σκέψεις» γιατί στην πράξη θα απειλούσε την επιβίωση των επιχειρήσεων που πωλούν, διαχειρίζονται ή εκμισθώνουν δικαιώματα, τα λεγόμενα royalties. Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν και την διατήρηση του καθεστώτος που ίσχυε έως το τέλος του 2013, όπου για παράδειγμα στις επικουρικές συντάξεις οι συντελεστές παρακράτησης φόρου ήταν 5-15% και δεν αθροίζονταν στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να διενεργηθεί ενιαία παρακράτηση φόρου, με τους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων 22-42%.

Παρότι πλησιάζουμε στο Μάρτιο, έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει οδηγίες προς τα λογιστήρια των ασφαλιστικών ταμείων για να θέσει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος.

Δείτε πόσο θα είναι ο νέος μισθός του δημοσίου μετά την παρακράτηση φόρου το 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.