Τράπεζες: επιτόκια-φωτιά για καταθέτες και δανειολήπτες

Ποια είναι τα νέα επιτόκια των τραπεζών για καταθέτες και δανειολήπτες; Ποιοι οι νικητές και οι χαμένοι;

Το Υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε ριζικές αλλαγές ως προς τις τράπεζες και τα επιτόκια των καταθετών και δανειοληπτών, οδηγώντας τα σε κατηφορική τροχιά.

Το γεγονός της μείωσης των επιτοκίων αποτελεί “δίκοπο μαχαίρι” για τις τράπεζες, καθώς από τη μία πλευρά διευκολύνονται οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, προκειμένου να ρυθμίσουν με ευνοϊκότερους όρους τις οφειλές τους, ενώ από την άλλη οι καταθέτες χάνουν τις υψηλές αποδόσεις των τελευταίων ετών.

Με βάση τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει στα χαμηλά του 0,25%, χωρίς να αποκλείεται και μηδενικό επιτόκιο, το συμπέρασμα είναι ότι οι καταθέτες θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν τις μέχρι πρότινος αποδόσεις.

Μέσα στο 2014, τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω του 2%, με τις τράπεζες να προχωρούν σε νέες προσφορές προς τους καταθέτες, όπως οι «πόντοι» που μετατρέπονται σε εκπτώσεις για αγορές, ακόμα και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Έτσι, τα χαμηλά επιτόκια, που δημιουργούν πίεση στους καταθέτες, αποβαίνουν σωτήρια για τους δανειολήπτες, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν ευκολότερα τα δάνεια τους προς τις τράπεζες, ενώ εκείνοι που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν δει τις δόσεις τους να μειώνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε τι συμβαίνει με τη δήμευση καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.