Δημοσκοπήσεις Κύπρος, Ευρωεκλογές 2014: ποιο κόμμα πρώτη δύναμη στα γκάλοπ

Ποια τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τις Ευρωεκλογές 2014 στην Κύπρο;

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις επικείμενες Ευρωεκλογές 2014 στην Κύπρο παρουσιάστηκε χθες από το ΡΙΚ. Το γκάλοπ διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του κρατικού καναλιού μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.200 ατόμων παγκύπρια, από τις 4 ως τις 10 Απριλίου.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η εικόνα που αποτυπώθηκε για τις Ευρωεκλογές 2014 στην Κύπρο από τις απαντήσεις των πολιτών φέρνει τον ΔΗΣΥ να υπερβαίνει το 35% και να διατηρεί μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Αναλυτικά:

ΔΗΣΥ 35,3%

ΑΚΕΛ 22,5

ΔΗΚΟ 11,4%

ΕΔΕΚ/Οικολόγοι 7,8%

Συμμαχία Πολιτών 5,3%

ΕΛΑΜ 1%

Άλλο κόμμα 2,8%

Άκυρο/Λευκό 1,6%

Σε περίπτωση που τα πιο πάνω ποσοστά αντικατοπτρίζονταν και στο αποτέλεσμα της κάλπης, η 6η κυπριακή έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο θα παιζόταν πλέον ανάμεσα στο δεύτερο και το πέμπτο κόμμα (ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών), αναλόγως το τελικό ποσοστό που θα λάμβαναν και ουσιαστικά αν θα ήταν τόσο χαμηλό το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να έχανε μία εκ των δύο εδρών που κατείχε μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί πως η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 12,3%, ενώ στο ερώτημα αν ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές 2014, οι ερωτηθέντες απάντησαν 38% ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ, 24% ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ, 27% ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ και 9% ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.

Στα σπουδαιότερα ευρήματα που προέκυψαν από άλλες ερωτήσεις, 44% δήλωσε ικανοποιημένο από τους χειρισμούς Αναστασιάδη. Το 63% δήλωσε πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί και το 34% πως δεν μπορούν.

Στο κατά πόσον γνωρίζουν τι είναι η ΔΔΟ, το 62% απάντησε θετικά και το 38% αρνητικά. Στο αν η λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά την οικονομία, 68% απάντησε πως θα την επηρεάσει θετικά και 24% πως θα την επηρεάσει αρνητικά. Τέλος, στο αν η εφαρμογή ΜΟΕ και κυρίως η επιστροφή της Αμμοχώστου θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, 6 στους 10 της δημοσκόπησης απάντησαν πως θα βοηθήσουν και 36% πως όχι.

Διαβάστε ποια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για τον Δήμο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ποιος υποψήφιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.