Ευρωβουλευτές διορίζουν ο ένας τα παιδιά του άλλου. Ονόματα, ποσά, παρασκήνιο

Ποιο το μέγα σκάνδαλο που κάνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές με διορισμούς ημετέρων;

Θέμα συζήτησης έχουν γίνει ήδη στους εγχώριους (και όχι μόνο) πολιτικούς κύκλους τα πεπραγμένα των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή τους. Μη φανταστείτε, όμως, ότι η σχετική κουβέντα αφορά τις παρεμβάσεις τους στα ευρωπαϊκά όργανα ή την προθυμία τους να μάθουν τα μυστικά των νέων καθηκόντων τους. Τα πολιτικά στέκια έχουν βουίξει για τις ελληνικές μεταπολιτευτικές ασθένειες που μεταφέρουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι νέας κοπής εκπρόσωποί μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Βλέπετε, κάποιοι εξ αυτών σπεύδουν, μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων τους, να διορίσουν -χάρη στη δύναμη που τους δίνει η θέση τους- τα πλέον αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία μαζί με τους ίδιους θα απολαύσουν την πενταετή εξασφάλιση που παρέχει ένα πόστο «χoρηγούμενο» από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Ο ΣΥΖΥΓΟΣ

eurovouleutes-diorismoiΟ μπαξές έχει από όλα! Συζύγους, τέκνα, αδελφές, συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Εκείνη που στην κυριολεξία έχει προκαλέσει ουκ ολίγες απορίες στους κόλπους των συναδέλφων της είναι η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα. Η πάλαι ποτέ σπουδαία αθλήτρια όχι μόνο έχει καταστήσει τον σύζυγό της δεξί της χέρι σε όλα τα επίπεδα της κοινοβουλευτικής της δράσης (αφού κυκλοφορεί μονίμως με μεγάλη ποσότητα «χαρτούρας» και με έναν ή δύο χαρτοφύλακες), αλλά ο τελευταίος είναι και συνεχώς δίπλα της. Μάλιστα, αν και έχει καταλάβει τη μία θέση επιστημονικού συνεργάτη που δικαιούται κάθε ευρωβουλευτής στη χώρα του (οι υπόλοιποι «βοηθοί» κατοικοεδρεύουν στη βελγική πρωτεύουσα και, με βάση τη νομοθεσία, δεν πρέπει να έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με τους εκλεγμένους), βρίσκεται μαζί με τη Σοφία Σακοράφα σε κάθε δημόσια εμφάνισή της στις Βρυξέλλες, τόσο στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όσο και στις χαλαρές εξόδους με φίλους και συναδέλφους της ευρωβουλευτού. «Ο Κωνσταντίνος (σ.σ.: το όνομα του συζύγου της κ. Σακοράφα, ενώ το επίθετο είναι Μπιτσάνης) το έχει πάρει πολύ ζεστά το όλο θέμα», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος του περιβάλλοντος της πρώην αθλήτριας του ακοντισμού.

Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Στο έτερόν του ήμισυ ποντάρει και ο επίσης εκλεγμένος στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, αφού η επί πολλά χρόνια σύντροφός του βρίσκεται πίσω από καθετί που έχει να κάνει με τη δημόσια δραστηριοποίησή του. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες και το νέο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε η ιστορική μορφή της Αριστεράς, μετά τις τριπλές κάλπες του Μαΐου, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. «Είναι κάθε στιγμή μαζί του και αποτελεί τον πιο πολύτιμο και έμπιστο συνεργάτη που θα μπορούσε να έχει», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη σύζυγο του κ. Γλέζου, Τζώρτζια. «Ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια του γραφείου, όπως γινόταν και στην Ελλάδα άλλωστε», προσθέτουν.

ΟΙ ΥΙΟΙ

Ωστόσο, οι δύο προαναφερθέντες δεν είναι οι μόνοι ευρωβουλευτές του αντιμνημονιακού τόξου που μπήκαν στον πειρασμό να «βολέψουν» τους οικείους τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος προσέφερε στον γιο του, Γιώργο, τη θέση του εν Ελλάδι επιστημονικού συνεργάτη του, ενώ στον άλλο του γιο, τον Φοίβο, φρόντισε να βρει ένα ζηλευτό πόστο στην ευρωομάδα όπου συμμετέχει το κόμμα του Πάνου Καμμένου (σ.σ.: Μεταρρυθμιστές).

Η ΑΔΕΛΦΗ

eurovouleutes-diorismoiΑνάλογη περίπτωση, με την υποσημείωση ότι έχει να επιδείξει μια αξιοπρόσεκτη επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), είναι και η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, εξίσου γοητευτική με την εκπρόσωπο της «Ελιάς». Η μικρότερη αδελφή της γαλανομάτας Θεσσαλονικιάς έχει αναλάβει εργολαβικά το γραφείο της δεύτερης εντός συνόρων, αφήνοντας για τον λόγο αυτό μια άκρως ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση από το Λονδίνο (σ.σ.: είναι δικηγόρος και, ανάμεσα στα άλλα, ασχολήθηκε με το νομικό κομμάτι ναυτιλιακών επιχειρήσεων). «Ηταν αναμενόμενο ότι η Εύα θα ήθελε μαζί τη Μανταλένα, η οποία τη συντροφεύει από τις πρώτες της εκλογικές μάχες. Παράλληλα, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις νομικές γνώσεις της και όχι μόνο», τονίζει φίλος των αδελφών Καϊλή.

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ.

Αυτοί, πάντως, που στην κυριολεξία «έγραψαν» πάλι, κατά το κοινώς λεγόμενον, είναι οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, δύο εκ των τριών ευρωβουλευτών του εθνικιστικού κόμματος, σε μια προσπάθεια να προσπεράσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που «μπλοκάρει» τον διορισμό συγγενών πρώτου βαθμού των ευρωβουλευτών στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες, βρήκαν ένα κόλπο που προκαλεί εντύπωση ακόμη και στους πιο «ψαγμένους» σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ουσιαστικά, προχώρησαν σε ανταλλαγή ρουσφετιών, αφού, προφανώς κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης, συγγενής του ενός τοποθετήθηκε ως συνεργάτης στο γραφείο του άλλου και το αντίστροφο. Για να σας το κάνουμε πιο απλό, στενός συγγενής του Γεώργιου Επιτήδειου εργάζεται για τον Ελευθέριο Συναδινό, ενώ αντιστοίχως κοντινό συγγενικό πρόσωπο του δεύτερου παρέχει τις γνώσεις και τη βοήθειά του στον πρώτο.

Οι «πράσινοι» του «Ποταμιού»

Μετά τη Μαρία Σπυράκη, που, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διόρισε ως επιστημονικό της συνεργάτη τον υιό του Λευτέρη Ζαγορίτη, υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοί της που κοιτούν στο παρελθόν του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.

Ο λόγος για τους δύο ευρωβουλευτές του «Ποταμιού», Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραμματικάκη, που, σκεπτόμενοι προφανώς με άξονα τις κοινές τους αναφορές στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αποφάσισαν να αποταθούν στην εμπειρία δύο προσώπων που γνωρίζουν άριστα τα ευρωπαϊκά πράγματα, μια και στο παρελθόν έχουν θητεύσει σε ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κύρκος έφερε στο πλευρό του τον Αντώνη Κοσυβάκη, παλαιό συνεργάτη του «κολλητού» του Γιώργου Παπανδρέου, Σταύρου Λαμπρινίδη. Ταυτόχρονα, η Σοφία Αστεριάδου, που έχει εργαστεί απευθείας στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, συνδράμει στην περίοδο προσαρμογής του κ. Γραμματικάκη.

Διαβάστε πώς οι ευρωβουλευτές διορίζουν παιδιά και συγγενείς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.