Βάσεις 2014 Αποτελέσματα: γιατί εκτοξεύτηκαν, ποιες σχολές στον “Θεό” | results.minedu.gov.gr

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι βάσεις 2014 μετά τα αποτελέσματα;

Ο διπλασιασμός των αριστούχων, αλλά και η επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην φετινή άνοδο των βάσεων 2014 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, η άνοδος των βάσεων 2014 ήταν εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Στις περιπτώσεις αυτές καταγράφηκε «εκτόξευση» των βάσεων 2014 ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Οι Ιατρικές Σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012, με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Την ίδια ώρα λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.

Στον αντίποδα, πτώση των βάσεων 2014 παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις Αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα τμήματα Μουσικών Σπουδών και στις ξένες Φιλολογίες. Όπως εξήγησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1.734 μόρια. Η μεγάλη άνοδος σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250. Οι επιτυχόντες μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής», παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας.

Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για τις βάσεις 2014, καθώς και:

Βάσεις Πανελλήνιες 2014 Αποτελέσματα Μόρια ΑΕΙ
Βάσεις Πανελλήνιες 2014 Αποτελέσματα Μόρια ΤΕΙ
Τα τελικά αποτελέσματα για τις βάσεις 2014
Τα αποτελέσματα για τις βάσεις 2014 στο results.minedu-gov.gr
Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2014
Τι ώρα βγαίνουν οι βάσεις 2014 και πού θα δείτε τα αποτελέσματα.
Ποια τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2014. Στατιστικά.
Πώς να δείτε τα αποτελέσματα για τις βάσεις 2014

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.