Ασφαλιστικά Ταμεία: πώς θα σώσετε τις συντάξεις σας. Νέες μειώσεις

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ταμεία; Πώς θα μπορέσετε να σώσετε τις συντάξεις σας εν όψει των νέων μειώσεων;

Μαζικά και μέσω ταχυδρομείου αποστέλλονται τις τελευταίες μέρες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ατομικές ειδοποιήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες σχετικά με τα χρέη τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΚΕΑΟ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε πρώτη φάση, τα μέτρα αφορούν σε χρέη προς το ΙΚΑ, υποστηρίζουν, παρ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες ειδοποιητήρια έλαβαν ακόμη και ιδιοκτήτες ταξί (ΟΑΕΕ), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών. Από αυτές, οι 58.243 αφορούσαν σε οφειλέτες του ΙΚΑ και 6.024 σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, έχουν αποστείλει και 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις (β’ στάδιο ενημέρωσης). Από αυτές, 60.621 έχουν ήδη φθάσει σε οφειλέτες του ΙΚΑ, 5.941 σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ενώ άλλες 24.360 είναι προς αποστολή σε οφειλέτες του ΟΓΑ και 2.484 σε οφειλέτες του ΙΚΑ.

Η εν λόγω κατάσταση ωστόσο, έχει προκαλέσει μεγάλη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ γεγονός, που αναμένεται να πλήξει και τις συντάξεις, οι οποίες συνεχίζουν στην ίδια καθοδική τροχιά.

Βάσει των πλέον συντηρητικών υπολογισμών, το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΕ στο τέλος του 2014 θα αγγίξει τα 720 εκατ. ευρώ, κάτι, που πρακτικά σημαίνει πως οι εκ νέου μειώσεις στις συντάξεις είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτες.

Τόσο στη διοίκηση του ταμείου, όσο και στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς εκτιμάται ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω και των αυξημένων υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών προς την εφορία. Εκτιμούν δε, ότι οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι μονόδρομος.

Τόσο στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, όσο και στην έκθεση του ΚΕΠΕ που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΟΑΕΕ δεν αντιστοιχούν στις παροχές που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.

Πρόκειται για το παλιό σενάριο, που προέβλεπε μείωση έως και 35% των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.

Διαβάστε τι αλλάζει στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.