Τάφος Αμφίπολη: τι κρύβει τη λύση στο μυστήριο, σημαντικές ανακοινώσεις

Τι κρύβεται στον τέταρτο θάλαμο του εντυπωσιακού τάφου που εντοπίστηκε στην Αμφίπολη και έχει κερδίσει παγκοσμίως τις εντυπώσεις;

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο γεγονός ότι στον τέταρτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, υπάρχει πέτρινη σκάλα και μία ακόμα πύλη στο βάθος του τρίτου θαλάμου, που δεν αποκλείεται να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στην αποκάλυψη νέων στοιχείων γύρω από το μυστήριο του μνημείου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου με χειροκίνητο γεωτρύπανο, εντοπίστηκε νέο μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος 0,96 μ. (μικρότερο από τα προηγούμενα), στον βόρειο τοίχο του τρίτου χώρου στον τάφο της Αμφίπολης.

Πλέον οι αρχαιολόγοι περιμένουν να προχωρήσει η ανασκαφή και αναμένουν τα αποτελέσματα, περιμένοντας ο τέταρτος θάλαμος του τάφου της Αμφίπολης να λύσει το μύστηριο.

Πάντως, αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ο λαμπρός μαρμάρινος περίβολος των 497 μέτρων, η είσοδος του τάφου με τις δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα σπασμένα κομμάτια που βρέθηκαν είναι μόνο τα φτερά ή και τα κεφάλια, στην συνέχεια έχουμε τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες και τα δύο μοτίβα στα πατώματα, το ένα το βοτσαλωτό με τους ρόμβους, κάτω από την πρώτη είσοδο και στην συνέχεια το μωσαϊκό με τα κομμάτια του λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.

Στον τάφο της Αμφίπολης υπάρχουν επίσης κιονόκρανα με εντυπωσιακά χρώματα, επιστήλια το ίδιο αξιοσημείωτα και ορθομαρμάρωση σχεδόν σε όλους τους χώρους.

Επίσης στον χώρο του τάφου στην Αμφίπολη που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες (στον δεύτερο ταφικό θάλαμο) έχουμε και μια μαρμάρινη δοκό διακοσμημένη με ρόδακες που συνδέει τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους… το αξιοπερίεργο εδώ είναι ότι ενώ υπάρχουν τα σημεία έδρασης δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οι υπόλοιπες δοκοί που όλες μαζί συνέθεταν μια «ψευδοροφή» και απέκρυπταν από τα μάτια του επισκέπτη την θολωτή οροφή.

Πιθανότατα και την Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή θα υπάρξει νέα επίσημη ενημέρωση για το μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως η επόμενη ανακοίνωση για τον τάφο της Αμφίπολης θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα και δεύτερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην περιοχή της Αμφίπολης.

Την ίδια ώρα η ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, είναι αισιόδοξη πως ο τάφος είναι ασύλητος και ο τύμβος έχει κρατήσει το μυστικό ανέπαφο.

Δείτε περισσότερα άρθρα για τον τάφο της Αμφίπολης και τι κρύβουν οι Καρυάτιδες του τάφου Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.