ΟΑΕΔ: ποιοι άνεργοι μπορούν να σπουδάσουν με… αμοιβή. Δικαιολογητικά

Ποιοι άνεργοι του ΟΑΕΔ μπορούν να κάνουν τις σπουδές τους και να αμείβονται; Ποια τα δικαιολογητικά;

Σπουδές με απασχόληση προσφέρουν οι σχολές του ΟΑΕΔ, παρέχοντας φοίτηση σε νέους άνεργους που μαθαίνουν μια τέχνη, ενώ ταυτόχρονα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με αμοιβή.

Αυτό γίνεται μέσα από τις σχολές του ΟΑΕΔ, όπου οι ευκαιρίες που παρέχουν σε χιλιάδες νέους που ενδιαφέρονται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους είναι πολλές. Και οι άνεργοι νέοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν δωρεάν αλλά και να εξασκηθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αμοιβή, αλλά κυρίως με την πεποίθηση και την προσδοκία ότι θα μείνουν στην αγορά εργασίας, και δεν θα επιστρέψουν ξανά στην ανεργία.

Σύμφωνα με το money-money.gr, oι δυνατότητες που έχει αυτή η ηλικιακή ομάδα που τελειώνει Γυμνάσιο ή Λύκειο και δεν πετυχαίνει στις πανελλαδικές εξετάσεις, παρέχονται μέσω των σχολών του ΟΑΕΔ. Πάνω από 50 ειδικότητες διδάσκονται θεωρητικά και σε πρακτική εξάσκηση στις σχολές του ΟΑΕΔ, ενώ πολλοί έχουν μέσα από αυτές τις σχολές σίγουρη απασχόληση.

Οι σχολές του ΟΑΕΔ είναι γνωστές ως Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) αλλά από φέτος (σχολικό έτος 2014-2015) ξεκινά και η λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ. Είναι οι δομές όπου οι νέοι άνεργοι μπορούν να σπουδάσουν και να πάρουν γνώσεις που τους εξασφαλίσουν σίγουρα και πολλές φορές περιζήτητα εφόδια για να βγούν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το Ν. 4186/2013 το σχολικό έτος 2014-15 θα ξεκινήσει η λειτουργία ισάριθμων ΣΕΚ ΟΑΕΔ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης) ενώ από τον Ιανουάριο 2014 ιδρύθηκαν και λειτουργούν στον Ο.Α.Ε.Δ. Π.Σ.Ε.Κ. (Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) τριετούς φοίτησης, στις υπάρχουσες υποδομές των ΕΠΑ.Σ Καλαμακίου και Ηρακλείου Κρήτης στον τομέα του τουρισμού.

Ποιοι μπορούν να πάνε στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ και με ποιες προϋποθέσεις;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νέοι και οι νέες, που είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης, ηλικίας έως 20 ετών με βασικά δικαιολογητικά:

Τον τίτλο Σπουδών, δηλαδή τι έχουν τελειώσει (Γυμνάσιο, Λύκειο, επαγγελματικό Λύκειο)

Το πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας ή φωτοαντίγραφο ταυτότητας.

Η προκήρυξη για την εισαγωγή μαθητών στις ΣΕΚ του Οργανισμού γίνεται μέχρι 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτους και περιλαμβάνει:

Τον αριθμό των θέσεων ανά ειδικότητα και ΣΕΚ.

Την αποκλειστική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι υποψήφιοι επιλέγονται για τη δωρεάν φοίτησή τους που είναι τριετής με μόρια, όπως:

Ο βαθμός τίτλου σπουδών. Αντιστοιχεί σε τόσα μόρια, όσα ο βαθμός, του απολυτηρίου Γυμνασίου, ή Λυκείου (π.χ. Γενικός βαθμός 17, σημαίνει 17 μόρια)

Αν ανήκουν πολύτεκνη οικογένεια (2 μόρια)

Αν ανήκουν σε τρίτεκνη οικογένεια (1 μόριο). Και στις δυο περιπτώσεις (πολύτεκνοι-τρίτεκνοι απαιτείται πρωτότυπο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του τελευταίου τριμήνου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, προκειμένου για πολύτεκνο γονέα, ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

Ορφανοί από ένα γονέα (1 μόριο)

Ορφανοί και από δύο γονείς ( 3 μόρια).

Χαμηλό εισόδημα (1 μόριο).

Στα δικαιολογητικά απαιτείται αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος από την αρμόδια ΔΟΥ.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν οι γονείς των υποψηφίων δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την εφαρμογή της παρούσης θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή των γονέων και των ανήλικων τέκνων της οικογένειας.

Το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας καθώς και η αποζημίωση απόλυσης, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προηγούνται οι έχοντες τα περισσότερα μόρια λόγω κοινωνικών κριτηρίων και σε δεύτερη επιλογή ο έχων τον μεγαλύτερο βαθμό τίτλου σπουδών.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των αποτελεσμάτων εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των πινάκων στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε ποιες οι προϋποθέσεις για το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.