Ποιος νοίκιασε έναντι ποσού – μαμούθ το ακίνητο του “Fokas”

Πόσο νοικιάστηκε το ακίνητο του “Fokas” στην οδό Ερμού;

Ενοίκιο – μαμούθ της τάξεως των 55.000 ευρώ το μήνα ετοιμάζεται να δώσει η μεγάλη πολυεθνική του κλάδου της ένδυσης που θα είναι, όπως όλα δείχνουν ο νέος μισθωτής, στο πρώην πολυκατάστημα της Fokas στην οδό Ερμού.

Αυτό που μένει είναι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ιδιοκτήτης του διατηρητέου επί της οδού Ερμού και Βουλής 20, να δώσει “το πράσινο φως”, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και ο νέος μισθωτής του “Fokas” να εγκατασταθεί στο ακίνητο που παραμένει κενό, μετά την κατάρρευση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Οδυσσεύς Φωκάς.

Το ενοίκιο των 55.000 ευρώ που προσφέρεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κινείται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που αρχικά ζητούσε το Ταμείο για το τριώροφο διατηρητέο των 3.500 τ.μ., ενδεικτικό της αναστροφής του ενδιαφέροντος για τη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας. Το ΤΠΔΥ είχε θέσει τον πήχη στα 46.600 ευρώ, ως ελάχιστο τίμημα της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία υπήρξαν τελικά τρείς προσφορές- δύο από επενδυτές για εμπορική χρήση και μία για ξενοδοχείο boutique. Ο επενδυτής με τη μεγαλύτερη προσφορά θα μισθώσει το ακίνητο στον πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος διαθέτει μακρά παρουσία στη χώρα μας και μεγάλα μερίδια αγοράς, τα οποία τη δεδομένη συγκυρία θέλει να ενισχύσει με ένα ακόμη κατάστημα- ναυαρχίδα στην οδό Ερμού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πάντως είναι η ιστορία του εν λόγω ακίνητου “Fokas“, που κτίστηκε την περίοδο 1904- 1909 και ήταν γνωστό ως ξενοδοχείο “Tourist” – εξ’ ού μάλιστα και η τωρινή προσφορά για τη δημιουργία BOUTIQUE HOTEL. Οπως επισημαίνεται στο αρχείο των νεοτέρων μνημείων της Αρχαιολογίας της πόλης των Αθηνών, το μέγαρο, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ύστερου κλασικισμού και κατασκευάστηκε με την προοπτική εξαρχής να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, για λογαριασμό του αργυροχρυσοχόου Χρήστου Τσιτσόπουλου. Το ξενοδοχείο πρωτολειτούργησε το 1909, με δυναμικότητα 80 δωματίων, αρχικά υπό την επωνυμία “Τουριστικόν” (“Tourist’s Palace”), που μετονομάστηκε σε “Grand Hotel Continental et Tourist” μεταξύ των ετών 1914-1920, για να επανέλθει τελικά στο απλό “Tourist”.

Aπό την πρώτη στιγμή, στο ισόγειό του στεγάζονταν καταστήματα (κυρίως εμπορίας υφασμάτων), τα οποία, μετά το 1932, επεκτάθηκαν και στους δύο πρώτους ορόφους, μαζί με ορισμένα γραφεία, ενώ το ξενοδοχείο (που διερχόταν κρίση), περιορίστηκε στους δύο επάνω ορόφους, προτού διακόψει οριστικά τη λειτουργία του, τη δεκαετία του 1950. Ακολούθησε το 1965 η εγκατάσταση στους χώρους του, του πολύ γνωστού κατά το παρελθόν “ΑΚΡΟΝ-ΙΛΙΟΝ-ΚΡΥΣΤΑΛ”. Η τελευταία χρήση του κτιρίου, που αποκαταστάθηκε πλήρως μεταξύ των ετών 1997- 2000 ήταν από την αλυσίδα Fokas.

Διαβάστε πώς ο “Fokas” έφτασε στην πτώχευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.