Γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Το παρασκήνιο και τα σενάρια

Ποιο είναι το παρασκήνιο και τα σενάρια πίσω από την ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση;

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με το άνοιγμα της βουλής την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει κανονικά τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα η κυρία Βούλτεψη ανέφερε: 

Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Αναφορικά με την απόφαση να ζητηθεί από την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα».

Σε ερώτηση αν η κίνηση αυτή θα «τεστάρει» τους 180 βουλευτές, που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε , έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση . Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές ; ‘Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει» .

Βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, πάντως, αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση των δύο πολιτικών αρχηγών ενώ αρκετοί έλεγαν ότι δεν αμφισβητείται η στήριξη της κυβέρνησης, ωστόσο, η ίδια πρέπει να δώσει δείγματα αλλαγής πολιτικής, ειδικά τώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα

Επιχείρηση συσπείρωσης κάνει και ο Β. Βενιζέλος στη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία πάντα υπάρχουν «μουρμούρες» για την πολιτική της κυβέρνησης.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πάρει τις 154 ψήφους από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και να προσελκύσει και κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στα δύο κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα υπάρξουν και διαρροές οι οποίες αυτόματα θα σημάνουν διαγραφές.

Ωστόσο, είναι και ένα μήνυμα στην τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ότι η ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην είναι σε ομηρεία η κυβέρνηση. Την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος κι έγινε αμέσως δεκτή.

“Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα”, και με τη λογική αυτή Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να δώσουν τέλος στην γενικευμένη εκλογολογία που υποσκάπτει το κλίμα ακόμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για “κινήσεις πολιτικής σταθερότητας”, και διεμήνυσε πως “οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δε θα καθηλώσουν τον τόπο”.

“Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα”, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Τέλος, είναι κι ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αμφισβητεί ανοικτά τη νομιμότητα της κυβέρνησης και ζητούσε εκλογές εδώ και τώρα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι πρόκειται για μια κίνηση πανικού από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία είναι απονομιμοποιημένη. «Ο κ. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Εστω κι έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Διαβάστε γιατί ο Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται κοντά στην παραίτηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.