Εκλογές 2015 Αποτελέσματα: Το γκάλοπ του Guardian αποκαλύπτει τα πάντα

Τι δείχνει η μετα-ανάλυση του Guardian για τα αποτελέσματα στις εκλογές 2015;

Πολύς ντόρος γίνεται για τις μυστικές δημοσκοπήσεις και τα έξιτ πολ που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. Όμως ένα άρθρο του Guardian αποκαλύπτει τα πάντα.

Είναι οι εκλογές με το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Ίσως γιατί το αποτέλεσμά τους ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς. Ο Guardian επικαλείται αναλυτές που παραδέχονται πως, πέρα από εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου θα είναι μια μορφή δημοψηφίσματος για την Ευρώπη.

Με γραφήματα η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να διαβλέψει τα αποτελέσματα στις εκλογές 2015, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους. Όπως αναφέρει, οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη οπτική της πολιτικής και των εκλογών στην Ελλάδα.

Τα δύο γραφήματα είναι και τα πλέον ενδιαφέροντα, αφού δείχνουν τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του Guardian έφτιαξαν τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν πριν τη λέξη της προεκλογικής περιόδου και βγάζουν, τελικά, μια Βουλή οκτώ κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός Βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου.

Παράλληλα, με το δεύτερο γράφημα δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής με την αυτοδυναμία που διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. «Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον, θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.

Δείτε τα αποτελέσματα στις εκλογές 2015 σύμφωνα με το γκάλοπ του Guardian:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Guardian, η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, έτσι όπως αυτή χτίστηκε το 1980 και εντεύθεν, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να ανεβαίνει στο 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά.

Πτώση βλέπει για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ΑΝΕΛ, που αν μπουν στη Βουλή θα είναι με οριακό ποσοστό. Αντιθέτως, βλέπουν το Ποτάμι να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου επίσης να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

Διαβάστε τι λένε όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2015 και τις τελευταίες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.