Εκλογές 2015: πού ψηφίζω και πόσους «σταυρώνω» [πίνακας]

Ποια δικαιολογητικά ή επίσημα έγγραφα πρέπει να έχει μαζί του κάθε εκλογέας; Δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα, και βρείτε πού ψηφίζετε. Εως πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε;

Ξεκίνησε η εκλογική μάχη. Από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα της χώρας για τις εκλογές 2015. Οι κάλπες της πλέον κρίσιμης ψηφοφορίας των τελευταίων δεκαετιών των εκλογών 2015 και μια σειρά ερωτημάτων, αποριών και προβληματισμών εξακολουθούν και μένουν χωρίς απάντηση.

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών για τις εκλογές 2015 δεν κατάφεραν να ξεδιαλύνουν μια σειρά από απορίες αναφορικά με την αυτοδυναμία του πρώτου, το ποιος θα πάρει την τρίτη διερευνητική και με τον συνολικό αριθμό των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι συνολικά 9.808.760 ψηφοφόροι  στις εκλογές 2015 καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 19.733 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών.

Σε λειτουργία φυσικά για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είναι και η εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ. Μάθε που ψηφίζεις.

Στην ειδική εφαρμογή που ψηφίζω για τις εκλογές 2015 εισάγετε τα στοιχεία σας, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης.

Αμέσως η εφαρμογή σας εμφανίζει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσετε την 25η Ιανουαρίου 2015.

Κάντε κλικ εδώ, για να μάθει κάποιος “πού ψηφίζω” στις εκλογές 2015.

Για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και την ομαλή ροή της ψηφοφορίας στις εκλογές 2015 ιδού τι πρέπει να ξέρουμε ώστε να ασκήσετε απρόσκοπτα το δικαίωμά σας:

  • Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Στην εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών επισημαίνεται ότι στους παραλειφθέντες εκλογείς δεν περιλαμβάνονται οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.
  • Αν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαπιστωθεί έλλειψη εντύπων ψηφοδελτίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκό ψηφοδέλτιο το οποίο συμπληρώνεται από τον ίδιο τον εκλογέα ως προς την αναγραφή του ονόματος του συνδυασμού της επιλογής του. Τυχόν συμπλήρωσή του από την εφορευτική επιτροπή συνιστά παραβίαση των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm, οι εκλογείς μπορούν να μάθουν τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος, εκέι που ψηφίζουν.
  • Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να λάβουν έντυπη βεβαίωση εκλογικού δικαιώματος.
  • Σε περίπτωση διπλοεγγραφής -υπάρχει η επισήμανση Δ στον εκλογικό κατάλογο- ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ίδια μέρα σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.
  • Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
  • Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.
  • Οι εκλογείς που δεν θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους -αλλά είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας- έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να απευθυνθούν στον δήμο τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ψηφοφόροι περιφερειών βάζουν το μέγιστο τους εξής σταυρούς:

  • με 1 εως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν «σταυρό» προτίμησης,
  • δύο «σταυρούς» στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές,
  • 3 «σταυρούς» για περιφέρειες με 8 – 12 βουλευτές και
  • τέσσερις «σταυρούς» σε περιφέρειες που εκλέγουν απο 13 και άνω βουλευτές.

Να σημειώσουμε οτι μπορείτε και να μην βάλετε σταυρούς.

Δείτε τους παρακάτω αναλυτικούς πίνακες

Διαβάστε ποιοι είναι οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που θα βγάλουν αυτοδυναμία στις εκλογές 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.