Εκλογές 2015: Σταυροί και Αποτελέσματα. Οδηγός

Πού ψηφίζετε στις εκλογές 2015; Διαβάστε ποιοι θα είναι και πόσοι οι σταυροί που θα βάλετε, πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες και πότε θα ξέρετε τα πρώτα αποτελέσματα.

Από τις τις 7 το πρωί της Κυριακής όπου και ανοίγουν οι κάλπες και μέχρι τις οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να μπουν οι σταυροί στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές 2015.

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll για τις Εθνικές εκλογές 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic, περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών 2015.

Όπως τονίζουν όμως οι υπεύθυνοι της εταιρείας, δεν αποκλείεται οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φανεί λίγο μετά τις 23.00

Η ψήφος είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει με την αστυνομική μας ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε 9.808.760 ανέρχονται οι εκλογείς, οι σταυροί και η ψήφος των οποίων θα διεκδικήσουν την Κυριακή τα 18 κόμματα και οι 4 συνασπισμοί. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 56 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται 288 έδρες (και 12 έδρες από βουλευτές Επικρατείας) με μεγαλύτερη τη Β΄Αθηνών με 1.426.759 ψηφοφόρους και μικρότερη τη Λευκάδα με 29,152.

Οι σταυροί που θα βάλετε:

Ποιοι οι σταυροί που πρέπει να βάλετε ανάλογα με την εκλογική σας περιφέρεια; Δείτε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε, τι ισχύει για τους σταυρούς προτίμησης και πόσοι βουλευτές εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια στις βουλευτικές εκλογές.

Για την κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).

Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α’ Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες),

Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).

Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι σταυροί προτίμησης που πρέπει να βάλουν οι εκλογείς είναι ένας.

Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι σταυροί προτίμησης που πρέπει να βάλουν οι εκλογείς είναι δύο.

Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες οι σταυροί προτίμησης που πρέπει να βάλουν οι εκλογείς είναι τρεις.

Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες οι σταυροί προτίμησης που πρέπει να βάλουν οι εκλογείς είναι τέσσερις.

Δείτε τη φωτογραφία με τον αριθμό εδρών και οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια στις εκλογές 2015:

ekloges

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν σε 19,733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημερώνει τους πολίτες για το που ψηφίζουν ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα βάλουν στα ψηφοδέλτια.

Μάθε που ψηφίζεις, πως θα συμμετάσχεις στην εκλογική διαδικασία αλλά και πόσοι είναι οι σταυροί προτίμησης επιλέγεις ανά εκλογική περιφέρεια.

Οι εκλογείς μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500, για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, την Τρίτη έως την Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 17:00, το Σάββατο από τις 9:00 έως τις 19:00 και την Κυριακή από τις 7:00 έως τις 19:00.

Επίσης, μπορούν να ανατρέχουν στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου, πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους, εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας). Click4more: Εκλογές 2015: Οι ατάκες που σαρώνουν στο διαδίκτυο!

2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Διαβάστε πού θα πάνε για φαγητό και κουβεντούλα λίγο πριν τις εκλογές 2015 οι Σαμαράς, Τσίπρας, Καμμένος, Κουβέλης, Παπανδρέου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Rass και και μπείτε στο πού ψηφίζω.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.