Πώς και πότε θα πληρωθούν οι φόροι του 2015

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι φόροι το 2015; Ποιες είναι οι μεγάλες υποχρεώσεις για το 2015;

Η «δημιουργική ασάφεια» των τελευταίων ημερών –την επικαλείται και η κυβέρνηση ως μεθοδολογία σύνταξης της «επιστολής Βαρουφάκη»- πλήττει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων για το 2015.

Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται και ο Φεβρουάριος, σαφές πλαίσιο για το πώς θα υποβάλλουμε τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και το πότε θα πληρώσουμε τους φόρους, δεν υπάρχει.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής για τους φόρους του 2015:

1.Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Ειδικά για το 2015, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου. Είναι αμφίβολο αν το σύστημα θα ανοίξει πριν το Πάσχα καθώς ακόμη τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αρχίσει να στέλνουν τα στοιχεία των αποδοχών. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πολύ απλά διότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν το σύστημα ανοίξει μετά το Πάσχα, να υποβληθούν έξι εκατομμύρια δηλώσεις σε δύο μήνες. Όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου, ο νόμος προβλέπει το εξής: ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία της πρώτης δόσης, λήγει έναν μήνα μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει παράταση, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, η 2η δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν υπάρξει παράταση, τότε τα πρώτα λεφτά θα μπουν στο κρατικό ταμείο στο τέλος Αυγούστους

2.Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων: Το 2015, υπάρχει σημαντική αλλαγή: οι δηλώσεις νομικών προσώπων, μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή δύο μήνες αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος, εξακολουθεί να πληρώνεται σε έως και οκτώ δόσεις, ωστόσο, η τελευταία δεν μπορεί να είναι μετά τον Δεκέμβριο. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους».Είναι απόφαση των εταιριών αν θα εξαντλήσουν τον χρόνο πληρώνοντας τον φόρο σε έξι δόσεις ή αν θα την υποβάλλουν τον Μαίο πληρώνοντας σε επτά δόσεις. Το να είναι ανοικτό το σύστημα, πριν τον Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

3.Το τρίτο μέτωπο, έχει να κάνει με τον φόρο ακινήτων. Εκεί υπάρχει το απόλυτο κενό πληροφόρησης. Μέχρι τέλος Μαρτίου, πρέπει να υποβληθούν όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 προκειμένου να αποτυπωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία το 2014. Αν παραμέναμε σε καθεστώς ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάιο με ορίζοντα αποπληρωμής το τέλος του 2015. Τώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από άλλον φόρο, είναι βέβαιο ότι πριν τον Ιούνιο δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Όλα τα βάρη, θα μετατεθούν για το 2ο εξάμηνο της χρονιάς.

Δείτε ποιοι θα πληρώσουν έκτακτο φόρο και τι θα συμβεί με όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.