Σάλος: To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει [φωτο]

Ποιος ο νέος βανδαλισμός με γκράφιτι στο ιστορικό πολυτεχνείο;

Ένα μαύρο γράφιτι «στοιχειώνει» εδώ και λίγα 24ωρα το Πολυτεχνείο, στην όψη του, επί της οδού Στουρνάρη.

Με το άνευ συγκεκριμένης θεματολογίας και συνεχιζόμενο καθόλη την πλευρά επί την οδού Στουρνάρη το μαύρο γκράφιτι, όπως φαίνεται οι «καλλιτέχνες» θεώρησαν ότι έτσι έπρεπε να «κοσμήσουν» το ήδη παρατημένο από άποψη καθαριότητας κτήριο.

Το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν ήταν ποτέ καθαρό, όμως, το συγκεκριμένο γκράφιτι είναι μια παρέμβαση που, καθώς καλύπτει το σύνολο της εξωτερικής όψης επί της οδού Στουρνάρα, δηλώνει με επιθετική αυτοπεποίθηση ότι το γενικότερο κλίμα παρέχει ηθική νομιμοποίηση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία πολιτική αρχή ή πρυτανεία ή τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε ούτε να επιλύσει το θέμα του συνεχούς βανδαλισμού αλλά ούτε και να προτείνει μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η εκ των προτέρων δηλωμένη ηττοπάθεια, αλλά και ο φόβος να εκφραστεί από επίσημα χείλη μια ρήξη με την κουλτούρα των βανδαλισμών και τους υποστηρικτές της, επιβεβαιώνεται και από την απουσία οποιασδήποτε κίνησης τα τελευταία 24ωρα.

«Είναι έλλειμμα αγωγής και πολιτισμού, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο», είπε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να καταδικάσει το βανδαλισμό του κτιρίου.

«Eχω πολλά να καταδικάσω και δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη λογική. Δεν εκφράζω ούτε ευαρέσκεια, ούτε δυσαρέσκεια». Ο κ. πρύτανης απέδωσε αυτήν την «απόσταση» στις αντικειμενικές δυσχέρειες του ιδρύματος.

«Δεν έχω φύλακες. Από τους 40 έχουν μείνει οι τρεις. Εχουμε πάρει ελάχιστους επιπλέον και τι δεν ακούσαμε γι’ αυτό. Οσους έχουμε, φυλάνε τον εσωτερικό χώρο. Δεν έχουν οπτική επαφή με το τι συμβαίνει εξωτερικά. Το είδα κι εγώ αυτό που συνέβη, αλλά τι θέλετε να κάνω; Να βάλουμε χρήματα και μετά να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τη ΔΕΗ; Προσπαθώ να θέσω προτεραιότητες. Οπότε, θα μπορούσα να καταδικάσω αυτό που έγινε, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να το κάνω» κατέληξε ο κ. Γκιόλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που ευθύνονται για την τερατουργηματική αυτή εικόνα θέλανε να περάσουν ένα δικό τους μήνυμα με το γκράφιτι, το οποίο -αν μη τι άλλο- προσβάλει την αισθητική και την ιστορία του κτηρίου του ιστορικού Πολυτεχνείου όπως φαίνεται σε φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει το protothema.gr.

Δείτε τις φωτογραφίες από το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο:

Διαβάστε τι έκαναν οι τουρίστες στο Χίλτον όταν έμπαιναν τα τανκς στο Πολυτεχνείο και ποιο το προφητικό γκράφιτι για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.