ΕΚΤ: Τέλος στο σενάριο του Grexit. Έρχεται το… Grimbo

Σύμφωνα με την ΕΚΤ το σενάριο του Grexit απομακρύνεται για την Ελλάδα. Τι είναι το Grimbo που θα το αντικαταστήσει;

Το ενδεχόμενο του «Grexit», της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, «δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας για την ΕΚΤ γιατί η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά μπροστά της» , δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Το Grexit θυμίζει πολύ… 2012. Το Graccident μοιάζει πολυφορεμένο. Από σήμερα στο «λεξικό της ελληνικής κρίσης» εμφανίστηκε ένας επιπλέον νεολογισμός: το Grimbo.

Όπως γράφει το Bloomberg, νονός και εμπνευστής αυτού του όρου είναι ο οικονομολόγος της Citigroup Ιμπραήμ Ραχμπάρι, που προσπαθεί να κάνει τη δική του ετυμολογική προσέγγιση στην ελληνική κρίση.

«Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Ραχμπάρι ήταν εκείνος που επινόησε τον όρο “Grexit” για να περιγράψει τον κίνδυνο της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του οικονομολόγοι της Citigroup σημείωναν πως οι πιθανότητες να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ βρίσκονταν στο 50%, ενώ μέσα στο 2014 ανέβασαν το ποσοστό στο 90%. Τώρα έχουμε 2015 και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην Ευρωζώνη», σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Ο νέος όρος

Ενδιαμέσως, προέκυψε το περιβόητο «Craccident» ή κατά άλλους «Grexident», που δηλώνει την πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ όχι κατόπιν κάποιας απόφασης ή συμφωνίας, αλλά από κάποιο μοιραίο ατύχημα. Πάντως, το γεγονός ότι το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό δεν πτόησε τον Ραχμπάρι, που κατέληξε σε έναν νέο ορισμό της ελληνικής περίπτωσης: το Grimbo.

O ίδιος σημειώνει στο Bloomberg TV πως το Grexit δεν είναι αδιανόητο να συμβεί, απλώς η Citigroup με τον όρο «Grimbo» περιγράφει τα γκρίζα σενάρια όπου η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από τους πιστωτές της, αλλά και δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Τα δύο σενάρια

Κατά τον αναλυτή της Citi, υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το εξής: Καθορίζεται μια νέα συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και μιας πιθανής αθέτησης πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα μέχρι, ας πούμε, η ΕΚΤ να περιορίσει τη ροή των δανείων έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα. «Αυτό το σοκ θα μπορούσε να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση και στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi προς τους πελάτες τους.

Το Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την ελληνική κυβέρνηση, η τελευταία κηρύξει πτώχευση, επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου, μπουν στην καθημερινότητα τα IOUs, αλλά η Ελλάδα συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

Επ’ αυτού η Citigroup αναφέρει: «Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση της ρευστότητας, και ιδίως με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, θα αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που είναι πιθανό να πάει σε νέες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να παραγάγει μια νέα εντολή που περιλαμβάνει καινούργια συμφωνία με την Ευρωζώνη για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές της είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «μεγάλη βόλτα», δηλαδή για μια κατάσταση που μπορεί να κρατήσει καιρό. Ο Ραχμπάρι σημειώνει: «Μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας».

Διαβάστε τι απαντούν οι Έλληνες για το Grexit στη δημοσκόπηση Metrisi και πώς σχεδιάζει μυστικά αιφνιδιαστικό Grexit ο Τσίπρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.