Δημοψήφισμα 2015: “Κλείδωσε το αποτέλεσμα”, τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 2015;

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας που επικαλείται το anatropionline.gr το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 2015 έχει ήδη κλειδώσει.

Και μάλιστα γίνεται λόγος για καθαρή διαφορά μεταξύ του ενός από το άλλο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις πρωινές ώρες λόγω προσέλευσης των μεγάλων ηλικιών το ΝΑΙ βρισκόταν σταθερά μπροστά. Με τις νέες ηλικίες να παίρνουν το λόγο τις μεσημεριανές ώρες η διαφορά μειώθηκε χωρίς φυσικά να ανακοινώνεται το τελικό συμπέρασμα των ερευνών αυτών.

Ως γνωστόν, η Πρεσβεία τα ξέρει όλα πριν από εμάς για εμάς. Η πρώτη σίγουρη εκτίμηση του αποτελέσματος θα δημοσιευτεί στις 20:30-21:00.

Πολύ χαμηλή η συμμετοχή για την κρισιμότητα του δημοψηφίσματος υπάρχει στις κάλπες. Σε όλα τα επιτελεία την υπολογίζουν περίπου στο 45%, 10% πιο κάτω από την συμμετοχή που υπήρχε την ίδια ώρα (στις 4 το απόγευμα) στις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για τελική συμμετοχή στην καλύτερη των περιπτώσεων του 55% του εκλογικού σώματος. Στην χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα ξεπεράσει το 50%.

Η κατάσταση πάντως είναι οριακή, τουλάχιστον ως προς τις μετρήσεις καθώς τώρα 2 εταιρείες μετρήσεων δίνουν μπροστά το ΝΑΙ, μια το ΟΧΙ και μια ακόμα εταιρεία το εμφανίζει ως απόλυτη ισοπαλία (!)

Εάν δεν αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής οι πιθανότητες σε πραγματικές ψήφους είναι ελαφρώς υπερ του ΝΑΙ. Αυτό λένε οι δημοσκόποι, προσοχή όμως γιατί στα επίσημα αποτελέσματα η κατάσταση μπορεί να διαφοροποιηθεί. Εκεί υπάρχει η κρυφή ψήφος που δεν μπορεί να μετρηθεί στις τηλεφωνικές.

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα 2015 να ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα όταν και θα κλείσουν οι κάλπες, όλοι θα περιμένουν την πρώτη ασφαλή εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

Η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, όπως είχε γίνει στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι εκλογείς εκφράζουν την προτίμησή τους βάζοντας σταυρό στην απάντηση της επιλογής τους, σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί άκυρη. Ο σταυρός θα πρέπει να μπαίνει είτε στο κουτάκι είτε δίπλα από το όχι/ναι.

Γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής εκτιμάται ότι θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος του δημοψηφίσματος 2015 από τη Singular Logic, σύμφωνα με το πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλό της Μ. Καριώτογλου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” υπογράμμισε ωστόσο ότι ενδέχεται να μην είναι τελικά διαθέσιμη η εκτίμηση, εφόσον η απόσταση μεταξύ των δύο απαντήσεων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Διαβάστε γιατί δε θα μεταδώσουν exit poll για το δημοψήφισμα 2015 τα κανάλια, την πρόβλεψη Θεοδωρικάκου για το δημοψήφισμα και τι ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία στη μυστική δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.