Δημοψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ: Ποιο ερώτημα θα τεθεί, ποιοι ψηφίζουν

Ποιοι ψηφίζουν και ποιο ερώτημα θα τεθεί στο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Μόδα πάει να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ το… δημοψήφισμα ο Τσίπρας.

Μετά τον αιφνιδιασμό που έκανε στα τέλη Ιουνίου με την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τώρα ρίχνει ανάλογη ιδέα και στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε αυτήν την πρόταση, προκειμένου να υπερκεράσει τις ισχυρές αντιδράσεις που συναντά στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος του, καθώς θεωρεί ότι ένα ευρύτερο σώμα, όπως είναι η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της είναι πιο θετική απέναντι στις επιλογές του.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν το έβαλε ως πρώτη επιλογή το δημοψήφισμα. Το έθεσε όμως ως τελευταία γραμμή άμυνας στην αυξανόμενη εσωκομματική πίεση και την κριτική που δέχεται, αλλά και στην απαίτηση που εξακολουθεί να έχει η αριστερή πτέρυγα να τοποθετηθεί το κόμμα πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να σταματήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ούτε να τεθεί υπό κανενός είδους εσωκομματική αμφισβήτηση η προσπάθειά του να κλείσει τη συμφωνία και να εντάξει τη χώρα στο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.

Εάν όμως η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής απορρίψει το σκεπτικό του και θελήσει να τοποθετηθεί το κόμμα για την επιλογή της κυβέρνησης πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους, τότε η λύση για τον πρωθυπουργό είναι να μην ληφθεί η κομματική απόφαση ούτε από την Κεντρική Επιτροπή, ούτε από ένα διαρκές συνέδριο, αλλά από ένα δημοψήφισμα όλων των μελών.

Το πιο πιθανό είναι να μην γίνει δημοψήφισμα, γιατί μάλλον η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται να τάσσεται υπέρ της πρότασης για συνέδριο το Σεπτέμβριο, όπως ζητά ο πρωθυπουργός και άρα κάθε άλλη διαδικασία πριν τη συμφωνία με τους δανειστές είναι περιττή.

Εάν όμως τελικά γίνει δημοψήφισμα αυτό θα διενεργηθεί είτε αυτή την Κυριακή, είτε την επόμενη -πιο αργά μάλλον δεν έχει νόημα, αφού οι διαπραγματεύσεις στο μεταξύ με τους δανειστές ίσως έχουν καταλήξει.

Δεν είναι όμως και πάλι εύκολη διαδικασία, καθώς ενίοτε ο ΣΎΡΙΖΑ έχει πιο περίπλοκες διαδικασίες ακομη και απο εκείνες που αναφέρονται στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Ενώ δηλαδή για ένα δημοψήφισμα σε όλη τη χώρα, όπως αυτό της 5ης Ιουλίου, επαρκούσαν οκτώ ημέρες, στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να μην αρκεί αυτό το διάστημα.

Και τούτο, διότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει εσωκομματική συζήτηση και επαρκή ενημέρωση επί του θέματος για το οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα. Δηλαδή, συνεδριάσεις των οργανώσεων και σύγκληση σειράς οργάνων.

Λόγω των καταστάσεων, πάντως, το πιθανότερο είναι όλα αυτά να παρακαμφθούν και οι κάλπες να στηθούν αυτήν την Κυριακή, 2 Αυγούστου. Στο δημοψήφισμα μετέχουν όλα τα μέλη που είναι οικονομικά εντάξει -έχουν πληρώσει δηλαδή συνδρομή- και αριθμούν κάτι παραπάνω από 30.000 αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα είναι εάν εγκρίνουν ή όχι το πολίτικο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, ή, σε μια άλλη εκδοχή, εάν προτιμούν την πρόταση της ηγεσίας ή εκείνη της αριστερής πτέρυγας. Δεν είναι σαφές το πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, αλλά όλα τα σχετικά θα αποφασιστούν από την Κεντρική Επιτροπή.

Σημειωτέον, ότι η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με το δημοψήφισμα. Λέει ότι είναι παράταιρο και περίπου παράλογο να καλούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «ναι» στο νέο μνημόνιο, όταν πριν ένα μήνα πήγαν στο δημοψήφισμα και απέρριψαν την αποδοχή του μνημονίου.

Έχει σημασία πάντως ότι ο κ. Τσιπρας είπε ότι, εάν γίνει το δημοψήφισμα, τότε το αποτέλεσμά του πρέπει να δεσμεύσει όλους, δηλαδή πρακτικά, θα πρέπει και οι βουλευτές που διαφωνούν με τη συμφωνία με τους δανειστές, να την ψηφίσουν στη Βουλή και να μην διαφοροποιηθούν.

Διαβάστε πώς Τσίπρας-Λαφαζάνης διαλύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν αποκλείει το Grexit ο Τσίπρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.